GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Primärvården tvingas vara lösningen på ett problem”

En fundering: Är det inte så här att neddragningar av vårdplatser på sjukhusen gjort att vårdtiderna blir korta och hetsiga för patienter och sjuksköterskor?
Insändare • Publicerad 20 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Jag tänker att primärvården tvingas vara lösningen på ett problem (inte utmaning) som alltför snål och restriktiv sjukvårdspolitik skapat”, skriver insändarskribenten.
"Jag tänker att primärvården tvingas vara lösningen på ett problem (inte utmaning) som alltför snål och restriktiv sjukvårdspolitik skapat”, skriver insändarskribenten.Foto: EMIL LANGVAD

Följden att sjuksköterskorna lämnar vården med ökad belastning på de som blir kvar, och att patienterna kommer snabbt i retur och ökar trycket på akuten?

Den lösning som kallas Nästan vård, förlåt – Nära vård, blir då ett försök att sprida ut vården av de sjuka till primärvården, vård som tidigare skulle krävts inneliggande åtgärder för att hantera.

Så hälsocentralerna och kommunernas huvudsakliga uppgift blir lite raljerande att se till att minska inflödet av patienter till akuten.

Jag tänker att primärvården tvingas vara lösningen på ett problem (inte utmaning) som alltför snål och restriktiv sjukvårdspolitik skapat. Så i grunden försöker man flytta problemet med den självorsakade usla arbetsmiljön på sjukhuset för sköterskorna till att bli ett problem för primärvården.

Kanske man skulle försöka att öka vårdplatserna på sjukhusen och ge sköterskor en skälig lön istället?

Anders Erikson, distriktsläkare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.