Insändare

”Plastpåseskatten har blivit helt absurd”

Interpellationsdebatter i tv lockar förmodligen inte många tittare. Det är nog vår finansminister Magdalena Andersson glad över när hon nyligen skulle försvara plastpåseskatten i riksdagen.
Insändare • Publicerad 5 mars 2021 • Uppdaterad 6 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten menar att platskatten slår helt fel.
Insändarskribenten menar att platskatten slår helt fel.

När plastskatten infördes förra året var argumentet att den skulle minska spridningen av mikroplaster och förhindra att plast hamnar i haven och sedan i delfiner och valars magar.

Vi har ju alla sett hur floder i Asien och Afrika är överfulla med plast när de mynnar ut i haven.

Trots att det enligt Naturvårdsverket är ovanligt att våra svenska plastbärkassar slängs i naturen och än mindre i havet, så vidhöll Magdalena Andersson i debatten att skatten är lyckad och att vi ska gå före och visa andra länder på ett framgångsrikt exempel hur man kan styra bort från användandet av plastbärkassar.

Skatten infördes på alla bärkassar, även på dom som är tillverkade på återvunnen plast. 7 kronor per påse kostar det nu om man vill bära hem maten i en plastbärkasse.

Den här skatten har nu tagit en märklig och absurd vändning.

Ett företag i Helsingborg har utvecklat en nedbrytbar bärkasse bestående av förnybara råvaror. Kassen kan användas minst 50 gånger och är enligt det statliga forskningsinstitutet Rise, godkänt som flergångskasse. Den kan efter den har används upprepade gånger slängas hemma i den egna komposten och bryts då ner till jord. Om den istället återvinns via förbränning så släpper den ut 80 procent mindre CO2, precis som alla klimatkonferenser efterfrågar.

Den bidrar således inte till att sprida mikroplaster varken i hav eller natur, en bra kasse kan tyckas.

30 miljoner har dessutom via EU satsats i projektet och företaget själv har lagt ner enorma summor på att forska kring sin produkt.

Men både Skatteverket och skatterättsnämnden anser att påsen skall beskattas. Påsen ser nämligen ut som en plastpåse! Företaget står nu stilla och arbetstillfällen riskerar gå förlorade till utlandet.

Samtidigt som försäljningen av plastbärkassar som säljs i butik har rasat så har försäljningen av plastpåsar på rulle, som inte belastas av någon skatt, ökat.

Det är försäljningen av avfallspåsar som baseras på fossila råvaror, tillverkade i Kina som enligt Ica ökat med 60 procent.

Den här plastpåseskatten har blivit helt absurd. När nu EU har gett medel för att utveckla en miljöanpassad produkt, tillverkad i Sverige så straffbeskattas den, samtidigt som plastpåsar på rulle tillverkade i Asien slipper skatt. Dessutom tillverkade av fossila råvaror.

Per-Arne Erlandsson,

Oskarshamn