Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Personal på äldreboenden har en synnerligen viktig roll

Äldreomsorgen har varit mycket i fokus nu i dessa pandemitider. Väl är det ty när man samlat många år på sig avtar förmågan att uttrycka sig. Samt att bli trodd.
Insändarskribenten tycker det är viktigt med kommunikationen mellan omsorgstagare och personalen.
Insändarskribenten tycker det är viktigt med kommunikationen mellan omsorgstagare och personalen.
Foto: ERIK G SVENSSON
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Synnerligen viktig roll har personal på äldreboenden. En gammal människa förmår inte alltid förklara hur hon känner sig och hur hon vill ha det. Då gäller det för personalen att "läsa mellan raderna". Och önskvärt vore att man förstår varandra. Att språket är gemensamt. Ej endast svenska språket, även det mera ålderdomliga språket bör personalen kunna. Annars kan det bli förvirring. En gammal människa hänger inte alltid med i den moderna jargongen. Kanske vore bra om medelålders volontärer kunde komma och sitta och samtala med de gamla. Tala, sakta och helst om forna tider. Svara på ständigt återkommande frågor. Tålamodsprövande? Ja, förvisso, men mycket givande för en gammal, kanske bortglömd, människa.

Aino Samuelsson

Läs mer