GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Påtvingade servicepaket inskränker omsorgstagarnas valfrihet

”Det ropas om valfrihet i samhället, att få välja själv – det ska väl gälla alla.”
Insändarskribenten är inte nöjd över Kalmar kommuns beslut att göra det stora servicepaketet obligatoriskt för alla på vård- och omsorgsboende i Kalmar.
Insändarskribenten är inte nöjd över Kalmar kommuns beslut att göra det stora servicepaketet obligatoriskt för alla på vård- och omsorgsboende i Kalmar.
Foto: JESSICA GOW / TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I december fanns ett informationsblad till omsorgstagare och anhöriga på kommunens äldreboende. Där nämns bland annat "Kalmarlyftet", en satsning från i somras som redan gjort fina insatser för de boende. Där nämns också att de delade turerna ska slopas, till glädje och lättnad för personalen. Det är goda initiativ.

Där hade också funnits möjlighet att berätta om den nyhet som började gälla den 1 januari 2021 men som kom på pränt för omsorgstagare (och anhöriga) i brev daterat 29 januari 2021, alltså en månad efter införandet.

Omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd har beslutat att ta bort det lilla servicepaketet och gör det stora servicepaketet obligatoriskt för alla boende på vård- och omsorgsboende i Kalmar.

Jag och mina syskon har vår mamma på ett av kommunens äldreboende. Hon har hittills, med hjälp av oss anhöriga, kunnat ha sina egna märken på hygienartiklar, sorter hon är van vid, dofter och lotions som hon alltid haft. Med påtvingat servicepaket betalar hon fortsättningsvis 201 kronor i månade för saker hon inte har bett om eller efterfrågat. Droppen är det enorma femkilospaketet med vittvättmedel som nu förväntas användas när inget i hennes garderob består av vita kläder, inte heller de kulörta påslakanen i sängen behöver detta vittvättmedel.

Det ropas om valfrihet i samhället, att få välja själv, bestämma det som går i sitt egna liv. Det ska väl gälla alla, även våra äldre. I och med detta dras alla över en kam, oavsett om du är i behov av eller vill.

Ja, vi kan även fortsättningsvis köpa den tvål till mamma som hon vill ha, och den tandkräm hon är van vid att använda. Vi kan också köpa kulörtvättmedel till hennes tvätt. Men hur surt är det då inte för mamma att varje månad betala för produkter hon i i så fall aldrig kommer att använda? Så vidlyftig är inte pensionen.

Det här beslutet inskränker rätten att få välja själv, för den som är klar i knoppen och ännu relativt pigg i kroppen. Respekt och värdighet för individen försvinner genom att beslut tas över ditt huvud och utan vetskap därom. Det kan tyckas vara ett litet problem vilka hygienartiklar du har i ditt badrum men vår mamma känner sig rejält överkörd av detta påtvingade beslut.

Helene Ingvarsdotter

Läs mer