”Ossians damm är en viktig del av samhällets kulturmiljö”
Redan sedan mer än 200 år tillbaka har dammen varit en livsnerv för folket i bygden. Det är vid dammen människor bodde och arbetade.
Vid Laga skifte 1843 var det tre gårdar på Fagerhults ägor. Ägare har varit: Josef Jansson, Nils Svensson och Johan Andersson. Josef och Nils hade sina kvarnrättigheter vid nuvarande dammen.
På laga skifteskartan anges att kvarnen låg vid ”Josefs kvarnhage”, idag nuvarande Ossians damm. Det är ett oskiftat undantag såsom ”Husbehovskvarn”. Redan då bedrev bönderna på de båda gårdarna en kvarn i egen regi fram till 1871 då kvarnen överläts till Karl Gustav Pettersson, född 17/10 1829. Pettersson drev sedan kvarnen fram till sin död 3 jan 1909. Sonen Karl Johan Ossian, född 1881, kom hem från USA och övertog kvarnen vid faderns död.
Karl Johan Ossian, utökade sin verksamhet och lät bygga en såg och ett hyvleri för att hyvla takspån till hustaken när de tidigare halmtaken försvann. Många hus i Karlslunda har fortfarande dessa takspån under sina tegelpannor kvar. Verksamheten vid dammen höll på till början av 1960-talet. Band annat Ingemar Andersson, Toragärde har berättat att han varit hos Ossian Karlsson i Fagerhult med sin far och hämtat takspån.
Ossians damm bildar idag Påryds vackra infart, med sina sällsynta röda näckrosor och en liten fontän med vackra blommor på dammfästet och en flitig använd rastplats med mera.
Uppströms bilda dammen grunden för en helt unik naturmiljö där det finns en vandringsled som använd flitig som promenadstigen.
Motiveringen om att låta fisken vandra fritt fungerar inte med nuvarande vattenflöde i nämnda vattendrag då ofta uttorkning sker, som till exempel 2022.
Vi inom Karlslunda Hembygdsförening anser att med rivningen av Ossians damm utplånas en gammal naturmiljö och en viktig del av samhällets kulturmiljö. Det är att förstöra del av vårt kulturarv som vi värna om.
Karlslunda Hembygdsföreningen önskar därför att Ossians damm ska vara kvar!
Karlslunda Hembygdsförening