GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orimlig summa för att få vatten i våra kranar

För en dryg månad sedan lyssnade jag på ett föredrag av Kalmar Vattens vd som då beräknade att kostnaden för det nya verket skulle nå över en miljard. "Kanske 1,3 miljarder?"
KALMAR • Publicerad 17 maj 2022
Kalmarsundsverket som det är tänkt att se ut.
Kalmarsundsverket som det är tänkt att se ut.Foto: Skiss

Någon vecka senare läser jag i denna tidning i en intervju med några av kommunens företrädare bland annat Johan Persson att det nya bygget kommer att kosta över två miljarder. Och, man har ännu inte gått ut med en offertförfrågan!

Inget projekt så stort som detta har under överskådlig tid stannat vid beräknad kostnad. Och, särskilt som hanteringen och reningen av läkemedel inte är med så långt, men troligen kommer in i bilden senare, kommer naturligtvis slutbeloppet inte att stanna vid drygt två miljarder. Dessutom är ju rening av dagvatten inte nämnt i något sammanhang.

Med två miljarder som slutnota skulle den årliga notan för oss villaägare år 2027 bli nästan 16 000 kronor. Bara det en fullständigt orimlig summa för att få vatten i våra kranar och bli av med vårt avlopp. Inte säkert att många av oss klarar av ett sådant belopp. Och hur stor blir den årliga kostnaden om det slutbelopp jag gissar på skulle bli verklighet? I vilket fall som helst hindrar det omställning av boende från lägenhet till villa på ett avgörande sätt. Barnfamiljer torde få glömma möjligheten att flytta till egen villa på landet för barnens bästa. Äldre boende på landet kan komma att tvingas flytta med den konsekvens detta kan ha. Tomma villor på landet kan bli resultatet om jag mörkar ordentligt.

Dags därför för kommunen att redan nu sätta undan skattepengar som delfinansiering av det nya verket. Det finns helt enkelt inget annat val. Avsättning till insats i stället för lån bör beaktas redan nu. Det finns ju dessutom möjlighet att just nu göra så.

Att kommunen under många år försummat att se över vattentillgången och reningen av avloppsvatten, vilket naturligtvis borde ha gjorts skall inte bara villaägare straffas för. Villaägare som håller kommunens landsbygdsområden vid liv och ger intresserade att flytta till Kalmar en valmöjlighet. Och som skapar en möjlighet till rörlighet av boende i livet.

Dessutom skall inte bara villaägare betala för ett "friskare Östersjön". Det är allas ansvar som vi villaägare gärna delar men inte gärna betalar hela kostnaden för.

Att en reporter från vår lokala tidning alls skall få med sig ett besked som detta är i sig otroligt. Någon borde tänkt efter före för att slippa tänka efter efteråt. Dags redan nu att just tänka efter!

Företrädare för andra partier än de nu styrande i vår kommun borde ta åt sig detta inför höstens kommunalval.

Rolf B Bertilson/villaägare på Drag

LÄS MER:

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.