Insändare

Öppna bussfilen vid Forum i Oskarshamn igen

Insändare Artikeln publicerades
Det är viktigt att bussresenärer får rimligt avstånd till Forum, tycker insändarskribenten.
Foto: Roger Carlsson
Det är viktigt att bussresenärer får rimligt avstånd till Forum, tycker insändarskribenten.

Fram till för en tid sedan fanns en alldeles ypperlig på-och avstigningsplats för bussresenärer vid Fyren intill Forum i Oskarshamn.

Där avgick och ankom gruppresenärer från såväl närområde som långväga ifrån. Platsen var särskilt lämpad för resenärer med rörelsehinder.

Denna bussfil är nu blockerad till förmån för åtta p-platser på en stor yta som ytterst sällan är fullt utnyttjad.

De närboende klagar befogat men fokuserar mest på den sämre närmiljön, då något blomarrangemang försvunnit. Blommor och bladet i all ära, men jag reagerar mest på de värderingssignaler man sänder ut från kommunhuset. Vad och vem är viktig/viktigast?

Det verkar som att det i de ansvarigas värld är viktigast att friska bilister får nära till Systemet, Coop, klädaffärer etc än att bussresenärer får rimligt gångavstånd till Forum-konferenser, Stadsteatern, biblioteket, museerna samt köpställena.

Från resecentret ska resenärerna ta sig uppför backen till centrum. Lokalbussarna passerar inte längre resecentret som förr. Hur tänker man om det?

Torgny Nilsson (S) föreslog, vid tillfälle, att man spränger bort en bergknalle i ena hörnet av parkeringsytan vid Kyrkogårdsgatan och anlägga några p-platser där istället för på bussfilen. Genomför det!

Eller är det helt omöjligt för kommunen att ta upp diskussion om att hyra översta parkeringsdäcket på taket där? Det används enligt uppgift inte på grund av dåligt skick. Här skulle kommunen kunna förhandla med Coop om ett hyreskontrakt på 20–25 är för en symbolisk årshyran, villkorat att kommunen tar på sig upprustningskostnaderna för parkeringsdäcket.

Det är inte självklart att Coopföreningen själv har kapital till en restaurering efter sin stora om-och tillbyggnad. Därför vore det förnämligt om kommunen gjorde en insats. Andra näringsidkare kan knappast bli vrånga då andra p-platser frigörs till gagn för dem.

Oavsett hur det kan lösas så är vi många som ser fram emot att ansvariga i kommunhuset tänker en vända till. Vi emotser att bussfilen vid Fyren återöppnas med det snaraste.

Lars-Åke Ryd

Metallare/pensionär

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.