Insändare

Öppet brev till Johan Persson (S) om Bastionen

Insändare Artikeln publicerades
Bastionen Johannes rex.
Foto: Mats Holmertz
Bastionen Johannes rex.

Öppet brev till kommunalrådet Johan Persson

Kalmar Kommun har tidigare fått avslag på ansökan om att uppföra olika byggnader i Bastionen. Nu visare det sig att man återkommer med en likadan ansökan för att få bygga i fornlämningsområdet.

Ansökan kommer denna gång från kommunledningskontoret, vilket innebär att den måste vara sanktionerad av Dig. Detta agerande ger upphov till några frågor som jag hoppas Du kan besvara:

Respekt för beslut

Tidigare ansökan är ju behandlad av flera kunniga instanser, typ Riksantikvarien, och är avslagen av den högsta domstolen för sådana ärenden, Mark- och Miljööverdomstolen.

• Anser Du det rimligt att kommunen trotsar domstol på detta vis? I så fall, vad tror Du konsekvensen av sådant agerande blir för vanliga medborgare i kontakt med myndigheter?

Kvarnholmens unika karaktär

Du har tidigare offentligt sagt ”..det gäller att vara försiktig när man närmar sig Kvarnholmen. Vår stadskärna är ett unikt riksintresse som vi skall vara rädda om”.

• Står Du fast vid denna uppfattning? I så fall hur stämmer den överens med den förnyade ansökan om bygglov?

Behov av ännu en scen?

Den närliggande Kavaljersparken har denna sommar (utan kommunal investering) utnyttjats en (!) gång för artistuppträdande. Olika övriga aktiviteter har använt Larmtorget, Stortorget, Stadsparken, Skällby, Fredriksskans med flera på ett bra vis:

• Anser du att det behövs ytterligare en utomhusscen i Kalmar?

Har vi råd?

Den kommunala ekonomin står inför stora utmaningar. Osäkra statsbidrag och stora behov av investeringar i infrastruktur som t ex simhall, ishall, skolor, äldreboenden.

• Vilken investeringsutgift bedömer Du att Bastionen-projektet kommer att dra med sig?

• Med tanke på att det redan nu finns flera möjligheter till musik och annat utomhus – anser Du verkligen att man kan prioritera investeringen i Bastionen?

 

Patrik Delborn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.