GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ondskans makter måste bort”

I en värld där miljömålen ter sig mer och mer osäkra, miljontals människor svälter regerar ondskan i Ryssland, Kina, Iran och i Nordkorea.
Insändare • Publicerad 11 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är upprörande att se president Putin stå och göra korstecknet vid julmässan i Moskva, en uppvisning i cynism och hyckleri”, skriver insändarskribenten.
”Det är upprörande att se president Putin stå och göra korstecknet vid julmässan i Moskva, en uppvisning i cynism och hyckleri”, skriver insändarskribenten.Foto: Vyacheslav Prokofyev

De har i olika grad orsakat den globala obalans som vi nu upplever i prissättningar på el, olja och gas. Det budgeteras enorma satsningar på vapen och ammunition över hela värden för att stärka försvarsförmågan.

På hundra år har världens befolkning förändrats från 1.860 miljarder människor 1920 till 8.100 miljarder 2022 . FN uträttar via sina hjälporganisationer livsavgörande hjälpsändningar till miljoner människor.

Det är FN:s säkerhetsråd med nuvarande sammansättning som förlamar handlingskraften i att förhindra krig och konflikter. Ryssland och Kina kan inte delta där – förändring måste ske om det FN-organet ska finnas kvar.

Det som nu pågår i Ukraina, så nära oss, är ett fasansfullt övergrepp på en hel nation. Västvärlden kan hjälpa med vapen och ammunition men de ukrainska soldaterna kämpar för sitt liv och sin nation och civilbefolkning – de offrar sina liv för övriga Europas säkerhet.

Vi måste hjälpa med vad vi kan. Ett exempel är Vasakyrkan i Kalmar och dess insamling av pengar till elkraftverk. De har redan nu finansierat fem elkraftverk på lastbil samt tre stationära elverk, dessa levereras nu i januari. Insamlingen pågår och ändamålet är behjärtansvärt.

Nej – världens resurser borde gå till allt nödvändigt för livets uppehållande för alla på vår jord och till att bevara vårt klimat. Nu tvingas västvärlden att hindra Rysslands olagliga krig i Ukraina till enorma kostnader.

Det är upprörande att se president Putin stå och göra korstecknet vid julmässan i Moskva, en uppvisning i cynism och hyckleri. Historien kommer att döma Rysslands agerande mycket hårt och president Putin skriver in sig bland de andra krigsförbrytarna Stalin och Hitler med flera andra diktatorer.

Berne J.G Klysing

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.