GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Om vi ska nå målen behöver vindkraften byggas ut

I en insändare den 6 juli vänder sig Mattias Bäckström Johansson (SD) mot utredningsförslaget att ta bort det kommunala vetot mot etableringar av vindkraftverk. Han hävdar att det kommunala självstyret står på spel och pläderar för grön kärnkraft istället för vindkraft.
Insändare • Publicerad 19 juli 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ska vi nå målen med 100 procent förnybar el till 2040 behöver vindkraften byggas ut”, skriver insändarskribenten.
”Ska vi nå målen med 100 procent förnybar el till 2040 behöver vindkraften byggas ut”, skriver insändarskribenten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Anledningen till att det kommunala vetot bör tas bort är att det innebär fördröjningar och osäkerhet vid utbyggnad av vindkraft. I många fall lämnar kommunen sitt veto i ett sent skede och utan sakliga skäl. Detta strider mot grundläggande principer för rättstillämpningen vilka innebär att en sökande ska känna till förutsättningarna för ansökan och ha möjlighet att överklaga förvaltningsbeslut.

Kommunernas inflytande kan tillgodoses genom översiktsplanerna och det tidiga samrådsförfarandet. Ett exempel på hur olika intressen kan tas till vara finns i projektet Hållbar vindkraft i Dalarnas län. Ett annat exempel utgör Näsudden på Gotland där alla som äger mark eller fastigheter i närheten får del av avkastningen.

Ska vi nå målen med 100 procent förnybar el till 2040 behöver vindkraften byggas ut från dagens drygt 20 TWh till 100 TWh land- och havsbaserad vindkraft.

Bäckström Johansson låter påskina att kärnkraften är grön och har mindre klimat- och miljöpåverkan än förnybara energikällor. Detta påstående är felaktigt vilket visats i en lång rad studier med livscykelanalyser av olika energikällor. Den mest kända är Stanfordstudien Energy and Environmental Science 2009:2 där de kommer fram till en utsläppsnivå på 125 g CO2 per kwh. I studien ger vindkraften utsläpp på 5 g och solenergin 20 g per kwh. Sedan denna studie gjordes har vind- och solenergin blivit mångdubbelt effektivare och billigare medan kärnkraften blivit allt dyrare. Det finns därför inga hållbara argument att satsa på ny kärnkraft i Sverige. Besluten att stänga O1, O2, R1 och R2 har tagits av kärnkraftsföretagen på kommersiella grunder. Energiöverenskommelsen hindrar inte ny kärnkraft.

Lars-Erik Andervad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer