Insändare

Öland blir starkare med en kommun

Insändare Artikeln publicerades

Förre landshövdingen Stefan Carlsson är igång med en utredning om Öland ska bli en kommun.

Valet av Stefan Carlsson är bra. Han borde kunna Öland efter sin tid som landshövding i länet.

I Barometern den 12 juni klagar kommunalrådet i Borgholm Ilko Corcovic på att staten drar undan jobb från kommunen. Tror jag det. Staten kan väl inte förväntas satsa på ett samhälle av den storlek som Borgholms kommun nu är.

Med Öland som en kommun, som då blir mer än dubbelt så stor som Borgholms kommun finns större möjlighet att få statlig stödverksamhet.

Återigen en anledning för att slå samman kommunerna på ön!

Även vi som bor på andra sidan bron vill att Öland skall leva - och leva rikt. Särskilt vi vars föräldrar eller ena förälder föddes på ön.

Det finns ingen anledning varför det skall finnas två kommuner på ön. Allt blir mycket lättare med en kommun: vid rekrytering av personal, turistkampanjer, väghållandet, kommunal service, utbildning, transporter, sjukvård, äldrevård och omsorg, beslutsfattande i alla övergripande frågor mm - och som sagt möjligheten till statlig verksamhet.

Den kommunala verksamheten torde dessutom bli väsentligt billigare vilket möjligen kan användas till sänkt skatt för att locka fler unga familjer att flytta till ön.

Det enda negativa är väl att det måste till en byggnad i Färjestaden för den sammanslagna kommunledningen. Men, det kanske finns en ledig byggnad redo för ny administration. Möjligen kommer det att behövas två - om staten ställer upp samtidigt?

Även om det pågått en tid - lycka till Stefan Carlsson!

Rolf B Bertilson, Drag

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.