GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nybyggnation är nödvändig för att orten ska förbli attraktiv

Diskussionen om nybyggen och förtätning i Kalmar behöver nyanseras. Flertalet tidigare insändare i frågan tycks representera en liten privilegierad grupp invånare vars vinklingar bara provocerar. Begrepp blandas ihop, argumenten är känslobaserade och helhetsbilden av hur städer fungerar saknas.
Insändare • Publicerad 27 juni 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Noga övervägd nybyggnation är nödvändig för att orten ska förbli attraktiv att flytta till och leva i.”
”Noga övervägd nybyggnation är nödvändig för att orten ska förbli attraktiv att flytta till och leva i.”

Noga övervägd nybyggnation är nödvändig för att orten ska förbli attraktiv att flytta till och leva i. Kalmar är inte uppdelat i gamla vackra byggnader och nya fulare - staden har ofrånkomligen alltid bestått av lager från många olika tidsperioder. Det är oklart exakt vad flera tidigare skribenter störs av eftersom uppfattningar om förtätning, förfulning och miljöförstöring uttalas i samma andetag. Vad som är fult och inte är subjektivt och svårt att bemöta, men förtätning handlar just nu i Kalmars fall om att åstadkomma något sånär fungerande infrastruktur. Satsningar på detta område är bra för både invånarna och miljön.

Eftersom flera tidigare skribenter gjort jämförelser med sin egen ungdom eller rackat ner på dagens unga invånares brist på engagemang för en vacker stadsbild kommer här ett mothugg: jag får bilden av att de som har bott i Kalmar länge och öppet motsätter sig förändringar inte tänker på hur svår både bostads- och arbetsmarknaden är för unga idag. Nybyggen på attraktiva lägen är ett sätt att stimulera marknaden, sätta igång flyttkedjor och utnyttja vårt begränsade markutrymme. Ja visst är det synd om det gamla slottet inte längre syns från lika många vinklar, men kom ihåg att en stor del av Kalmars befolkning kategoriskt lever sina liv långt utom synhåll från slottet med omnejd och faktiskt inte har råd att sätta det högst på dagordningen. Man behöver inte vara planeringsarkitekt för att förstå att staden inte bara kan fortsätta växa på bredden och skövla skog och ängsmark i alla tänkbara riktningar - vi måste även tänka på hur vi hanterar de outnyttjade möjligheter som finns att låta människor leva fungerande liv nära sina jobb och sociala sammanhang.

Linnéstaden, översiktsbild, Skiss:P&E Fastigheter
Linnéstaden, översiktsbild, Skiss:P&E Fastigheter
Foto: Mikael Eklund

Bostadsområdet Linnéstaden är ett praktexempel på ett bra läge som behövde användas bättre, universitetskajen likaså. Linnéuniversitetet sysselsätter nu tusentals anställda och tiotusentals studenter och har täta kopplingar till både lokala företag och internationell forskning. Söktrycket till utbildningarna bara ökar och unga akademiker kan i många fall lockas att stanna i trakten efter examen. Unga människor som får möjlighet att bo här är Kalmars framtid. Tyck vad ni vill om byggnaderna, men att de står där de gör är extremt bra för staden.

Linnéuniversitetet i Kalmar.
Linnéuniversitetet i Kalmar.
Foto: Johanna Eriksson

För allt i världen, värna grönytor och vårt utrymme att andas i största möjliga mån - det är oerhört viktigt för fysisk och psykisk hälsa. Det finns inte heller någon som kommer att gå lös på slottet eller någon annan äldre byggnad med spade och hacka. Men vi måste se till framtid och funktion, inte enbart göra staden till ett barockmuseum. Sluta använda ”förtätning” som ett underförstått skällsord; anamma ett lite bredare perspektiv. Kalmar för några decennier sedan var en annan stad med andra behov. Tätorter och deras dynamik är i ständig förändring och i första hand måste vi ta hänsyn till vad som är praktiskt och hållbart här och nu.

Kalmar slott.
Kalmar slott.
Foto: Mats Holmertz

Vill ni se slottet, gå till slottet. De flesta av oss Kalmarbor återfinns på mindre exklusiva adresser en bit norr om järnvägen och är faktiskt för upptagna med att jaga nästa vikariat eller andrahandskontrakt för att oroa oss för vilka vyer som finns på söder och inte. Men med rätt initiativ kan staden så småningom växa och börja fungera bättre.

Grabb långt bort i Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer