GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Nu behövs ordning och reda i de sociala verksamheterna”

Mörbylånga kommun har en hög kvalitet i vård och omsorg, bland den högsta i landet men också bland den dyraste – till och med dyrare än vad den borde vara, enligt jämförbar statistik.
Debatt • Publicerad 26 juli 2022 • Uppdaterad 26 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den senaste mandatperioden har Mörbylånga kommuns sociala verksamhet präglats av undermålig ledning och styrning”, skriver debattörerna.
”Den senaste mandatperioden har Mörbylånga kommuns sociala verksamhet präglats av undermålig ledning och styrning”, skriver debattörerna.Foto: David Winberg

Självklart ska kvaliteten behållas, men det är viktigt att bättre och tydligare arbeta mot målet om en effektivare organisation. Därför måste socialnämndens verksamheter, budget och bemanning, inklusive heltidsresan, genomlysas.

Arbetet med att trygga kompetensförsörjningen till kommunens vård och omsorg måste fortsätta. Det handlar om olika insatser för att göra det mer attraktivt att arbeta i Mörbylånga kommun, såsom att införa 80-90-100-modellen (arbeta 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent avsatt pension), att minska sjuktalen, att förstärka organisationen med bland annat fler sjuksköterskor och omsorgsläkare, att ge personal möjlighet till fortbildning och att renodla undersköterskans vård och omsorgsuppdrag. Andra bör kunna utföra serviceuppdrag som att städa och handla, till exempel via RUT-tjänster och genom kommunens arbetslivscentrum för dem som står långt från arbetsmarknaden. Det sistnämnda avlastar omsorgspersonalen, minskar kompetensbehovet och ger nya möjligheter att effektivisera verksamheten.

Större fokus bör läggas på att samverka med civilsamhället och på att lägga verksamheter på intraprenad samt att stimulera sociala företag inom vissa verksamheter. Vår uppfattning är att det kan ge positiva effekter på brukares välmående, liksom stärka personer som får nya och större ansvar. Samtidigt måste det svenska språket stärkas inom vård och omsorg, genom exempelvis språkombud. Vidare bör trygghetsboenden/seniorboenden i privat regi uppmuntras och vi tror att Grönhögen är en attraktiv plats för detta. Likaledes bör det undersökas om Villa Viktoria i Mörbylånga kan ombildas, antingen i privat regi eller med hjälp av Statens bostadsomvandling, SBO.

Den senaste mandatperioden har Mörbylånga kommuns sociala verksamhet präglats av undermålig ledning och styrning, vilket äventyrat ekonomin och kvaliteten, försvårat både nyrekrytering och att behålla erfaren och kompetent personal. Det är med sorg vi tvingats titta på medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet misslyckats att sköta kommunens vård och omsorg.

Därför har vi Moderater nu tagit fram ett omfattande reformpaket som ska vända skutan och åter göra Mörbylånga kommuns sociala verksamhet till något medborgare, medarbetare och brukare kan vara stolta över. Vi kan inte nog betona behovet av att skyndsamt sätta in reformer och styra upp den organisation som ska utföra dem. Mörbylånga kommun behöver ett starkt ledarskap förankrat i kommuninvånarnas uppdrag, som inte väljer den lätta utan den rätta vägen.

Carl Dahlin, S Näsby

Eva Folkesdotter Paradis, Karlevi

Moderaterna i Mörbylånga kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.