Insändare

Nu avråds vi till och med från att bada!

Miljö Artikeln publicerades

Malmfjärden i Kalmar ska muddras ännu en gång för att uppnå god status på vattnet.

Var lade man dessa förorenade massor för slutförvaring? Har man undersökt vad de innehöll? I dag har vi som bor vid norra- och södra Dragsviken fått veta efter provtagningar som vi själva initierat (inte kommunen) att vårt havsvatten är att betrakta som farligt avfall. Vårt vatten har MYCKET sämre värden än Malmö hamn på farliga gifter/ metaller till exempel TBT, arsenik, krom etc.

Vi avråds att bada!

Fram till andra hälften av 1990-talet hade vi ett litet reningsverk i Snärjebäcken/ Ryssbyån vid Hultsby gård. Det har förekommit många verksamheter längs ån bland annat i Rocknebytrakten till exempel träindustri, båtindustri, marsipanfabrik. Vad har dessa verksamheter under åren de funnits förorenat ån med? Vad vi vet har inga prover tagits av kommunen (endast på ph, kväve, fosfor).

När reningsverket stängdes anlades en fiskodling i bassängerna. Var lade man sedimenten som fanns i bassängerna? Vad innehöll de och var slutförvaras de?

Vi som bott på Skäggenäs sedan 1940-talet har med egna ögon sett hur havsvattnet successivt försämrats med åren. Ni politiker i kommunen kan inte längre låtsats att ni ingenting vet. Ni är valda av oss och vi har rätt att förvänta oss att ni agerar snarast.

 

Ingrid

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.