GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Notiser måste kunna stängas av under ledigheten”

Årets jul- och nyårsledighet är bara ett fåtal dagar. För den som inte har möjlighet att ta ut semester gäller det att passa på att koppla av de få dagar man är ledig. Men när man ständigt är nåbar via mejl, mobil och teams är det svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, och att släppa tankarna på jobbet.
Insändare • Publicerad 20 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Gränsen mellan jobb och fritid har också suddats ut när många tjänstemän jobbat på distans under pandemin”, skriver insändarskribenterna.
”Gränsen mellan jobb och fritid har också suddats ut när många tjänstemän jobbat på distans under pandemin”, skriver insändarskribenterna.Foto: Åserud, Lise

Strax innan pandemin gjorde Unionen en undersökning som visade att drygt fyra av tio tjänstemän läste jobbmejl flera gånger, eller någon gång, om dagen när de var lediga. I åldersgruppen 30–49 år uppgav så många som hälften av de tillfrågade att de läste jobbmejlen varje dag när de var lediga.

Det är ohållbart i längden. Att känna att man aldrig är riktigt ledig är inte hälsosamt. Notiser från jobbmobilen måste kunna stängas av under julen och andra ledigheter.

Gränsen mellan jobb och fritid har också suddats ut när många tjänstemän jobbat på distans under pandemin. När är arbetsdagen egentligen över när man arbetar i sitt eget hem? Studier visar att det finns risk för att arbetstiden expanderar och att jobbet pågår utan slut, med korta pauser för att laga middag, natta barn och gå ut med hunden.

Att pandemin gjort arbetslivet mer flexibelt är fantastiskt. Många har upplevt ett bättre arbetsliv med ökad frihet och självbestämmande. Men även det flexibla arbetslivet måste ge möjlighet till återhämtning, en ostörd fritid och vila utan avbrott.

Martin Linder,ordförande i Unionen.\nMartin Linder,ordförande i Unionen.
Martin Linder,ordförande i Unionen.\nMartin Linder,ordförande i Unionen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tillgänglighet är en viktig del av den psykosociala arbetsmiljön och det är arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för när en medarbetare förväntas läsa och svara på jobbmejl. Det är också arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för arbetsdagen.

Ett sätt att göra det är att ta fram en mejl- och mobilpolicy som tydliggör när och hur de anställda förväntas att vara nåbara. Då vet man att det är okej att stänga av mobilen och bara njuta av julen. Eller om du förväntas vara nåbar.

En mejl- och mobilpolicy kan innehålla:

Mejlvett: Kom överens om hur mejl ska hanteras efter arbetstid, vilka tider ni räknar som arbetstid och hur snabbt man ska kunna förvänta sig ett svar när man mailar efter arbetstid.

Mötesvett: Kom överens om inom vilka tidsramar ni har möten och när det är okej att boka ett möte utanför den överenskomma tiden.

Vad man ska göra när det är bråttom: Kom överens som vad som gäller om ett ärende är akut. Om man vet att man ringer varandra när det är akut behöver man inte känna sig stressad om det kommer mejl efter arbetstid.

Tillsammans med kloka chefer som lever efter policyn, och ser till att den efterlevs, blir gränsen mellan arbete och fritid tydlig. Det blir möjligt att släppa tankarna på jobbet och koppla av under julledigheten.

Att veta när man förväntas vara tillgänglig skapar trivsel och möjlighet till återhämtning och minskar risker för ohälsa i arbetslivet.

Martin Linder, ordförande i Unionen.

Magnus Sjöholm, regionchef Unionen Småland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.