1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Njut av den fina naturen i Kalmar län – men med ansvar”

Kanske har friluftsliv aldrig varit viktigare än just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen i Kalmar län där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek.

Men friheten i friluftslivet kommer med ett ansvar. Och ansvaret stavas allemansrätten. Ansvar för natur och djur, och hänsyn mot markägare och andra besökare. Ett konkret exempel är nedskräpningen. För de allra flesta av oss är det sunt förnuft att aldrig skräpa ner i naturen – och för resterande är lagen och allemansrätten tydlig.

Om det är ett tag sedan ni sneglade på innehållet i allemansrätten så är nu ett bra tillfälle. Var och när är det okej att göra upp eld? Är det tillåtet att cykla på stigar? Var får man tälta? Plocka bär? För det är utifrån respekten för dessa rättigheter som vi kan fortsätta att njuta av naturen och friluftslivet.

Den som har besökt ett naturområde de senaste veckorna har förmodligen sett det: Att många söker sig till naturen nära. Vi har främjat friluftslivet i 128 år, och för oss är det uppenbart att friluftsliv inte handlar om höga berg och avancerad utrustning. Det ”lilla” äventyret är minst lika mycket värt som det stora. Nu mer än någonsin.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Därför vill vi dela med oss av fem konkreta tips på roliga, trygga och lärorika småäventyr för vardagen i Kalmar län:

  • Fika ute. Packa varm dryck i termos, något gott att tugga på och något att sitta på. Välj en plats som präglas av tystnad.
  • Slappna av. Lägg dig raklång på ryggen och titta upp på trädtopparna och molnen. Kan du höra fem olika ljud från naturen?
  • Låt barnen utforska naturen. Rita 6–9 färger på ett papper och låt barnen leka hitta-färgen-bingo. Och/eller skriv orden mjukt, hårt, torrt, blött, lent, skrovligt, tungt och lätt på ett papper och låt barnen leka bingo med dessa ord.
  • Gå en ny stig, gärna genom att besöka ett nytt naturområde. På Länsstyrelsens eller kommunens webbsida kan du läsa mer om naturreservaten i ditt närområde.
  • Höj pulsen. Låt promenaden öka i tempo, eller låt joggingskorna följa den lilla otydliga stigen. Se stocken som en step up-bräda. Känn hur naturen tacklar dina stresshormoner.

Friluftslivet är just nu mångas räddning. Genom att dela och inspirera till kunskap kan vi tillsammans värna tillgången till naturen i Kalmar län och allt som friluftslivet erbjuder. Gå ut och njut av vår fantastiska natur – men glöm inte Allemansrättens devis ”inte störa – inte förstöra”.

Lars Lundström

Generalsekreterare Friluftsfrämjandet

Läs mer

”Har ställt till det för oss”

Åskoväder drog in över länet – många ännu utan ström

Cirka 2 000 Eon-hushåll i Kalmar län blev strömlösa på måndagsförmiddagen.

Coronavirusets effekter i länet

Linné öppnar upp igen – så ska studiemiljön coronasäkras

Universitetsdirektören: ”Det finns mycket tolkningsutrymmen och ingen att rådfråga”.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Nyheter

Länet: Två anhållna för bilstölder

En man och en kvinna har gripits misstänkta för två olika bilstölder i Kalmar län.

Häcken–KFF

KFF tog stark bortaseger – efter taktiska förändringen

”Otroligt viktigt för laget, vi gör en bra fantastisk prestation.”

Sport

Betyg: Så bra var KFF-spelarna i segermatchen mot Häcken

KFF vann med 2–0