GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förslaget om marknadshyra måste stoppas

”Såklart är de flesta hyresgäster och väljare emot marknadshyror, men ändå föreslår politikerna detta.”
Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland motsätter sig införande av marknadshyror.
Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland motsätter sig införande av marknadshyror.
Foto: Gunta Podina
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Marknadshyra betyder att hyresvärden ensidigt bestämmer din hyra utan att du har rätt till kollektiv förhandling genom en hyresgästförening. Det skulle innebära en mycket högre hyra för de alla flesta. I vissa områden skulle hyran kunna höjas med över 50 procent.

Såklart är de flesta hyresgäster och väljare emot marknadshyror, men ändå föreslår politikerna detta. Regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vill införa ”fri hyressättning i nyproduktion”. Det skulle betyda marknadshyror för nybyggda hyreslägenheter.

”Men det gäller ju bara för nybyggda lägenheter, så det berör inte mig”, kanske du tänker. Men då bör du tänka om. Det är precis så förespråkarna för marknadshyra lägger fram förslaget, men det är bara ett första steg på vägen till marknadshyror för alla lägenheter. Fastighetsägarna och andra organisationer som lobbat fram förslaget är i sina dokument och planer tydliga med att marknadshyra för alla lägenheter är målet, men de säger det inte högt just nu.

Deras mål är att det ska bli som i vårt grannland Finland. Där infördes marknadshyror för nybyggda hyresrätter, precis som man nu vill göra i Sverige. Två år senare blev det marknadshyror för alla nya hyreskontrakt. Kort därefter infördes marknadshyror på hela hyresmarknaden. Det ledde till ökade medelhyror för bostäder som hade marknadshyra med 26 procent i Finland i snitt, och med 42 procent i huvudstaden Helsingfors.

Den utvecklingen vill vi inte se i Sverige. Därför måste regeringens förslag om marknadshyra stoppas!

Eva Hederstam,

Ordf Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland

LÄS ÄVEN:

Läs mer