När ska vården bli tillgänglig för alla på lika villkor?
Likaså att folk inte är hemma i ”onödan” och förlorar pengar samt för att arbetsgivarna inte ska jaga vikarier samtidigt som arbetsföra personer sitter hemma med sjuklön. Eftersom det ofta är kommun och regioner som är arbetsgivare för personal inom vård, omsorg samt utbildning, där många stannat hemma med symptom så drabbar det oss alla som skattebetalare. Det borde alltså vara samhällsekonomiskt försvarbart att konstatera vilka som bär på viruset.
Men med tanke på svårigheten att testa sig så är det tydligen inte speciellt angeläget, inte i Region Kalmar län i alla fall.
Marianne är 83 år och bor ensam på södra Öland. Inget märkvärdigt i ett land med många ensamhushåll och en allt äldre befolkning. Hon är för frisk för att komma in på äldreboende, trots det står hon i kö. Hon har inte mycket i pension och lite dålig syn, så hon har aldrig skaffat någon smartphone. Hon har en mobil med rejäla tangenter och kortnummer det räcker för henne. När coronan kom hade hon just fått hemtjänst med hon sa upp den, för hon tyckte det var för dyrt och det var ständigt olika människor, vilket oroade henne.
För några veckor sedan fick hon förkylningssymtom och ville testa sig. Hon ringde både till vårdcentralen och kommunen men fick svaret att vända sig till 1177. Hon ringde 1177 flera gånger under en dag utan framgång. Väntetiden var ca 60 minuter, och eftersom mobilnätet är dåligt utbyggt så bröts samtalet gång på gång. Tyvärr har 1177 inte någon återuppringningsfunktion. Dagen efter lyckades hon komma fram och fick veta att hon skulle beställa ett självtest på nätet.
Marianne tog kontakt med sin vän Gun, och bad om hjälp. Gun lovade att ordna ett självtest. Hon loggade in på 1177 och skulle beställa, men det fungerade bara i hennes eget namn då hon var tvungen att bekräfta med e-leg. Gun åker iväg till apoteket för att hämta ut testet, men blev bryskt utkörd. Den som ska hämta ut sitt test måste skicka ett ombud med sitt och den sjukes legitimation. Gun försökte säga att hon, var inte sjuk. Fick då veta att då får man inte beställa test för att ha hemma!
”Det är bara att konstatera att testen är otroligt svåråtkomliga, och att många vårdgivare är dåligt insatta i de här frågorna.”Yvonne Nilsson
Gun mejlar till regionen och undrar hur Marianne ska göra, men det har regionen inget svar på. Hon försöker mejla till Folkhälsomyndigheten, men de har bara ett standardsvar.
Marianne kontaktar nu en vän i grannkommunen som heter Anna som har testat sig. Anna berättar att hennes granne var ombud och hade hämtat ett test, men det kunde hon inte använda. Anledningen var att det var svårläst och hon hade svårt att öppna de olika små förpackningarna. Hon hade testat sig på sin vårdcentral, men även det besöket var man tvungen att boka personligen med e-leg. Dessutom så tog det flera dagar innan det fanns en tid.
Det är bara att konstatera att testen är otroligt svåråtkomliga, och att många vårdgivare är dåligt insatta i de här frågorna. Ändå sitter det ett massivt mediauppbåd på varje pressträff om covid-19. På parkett sitter de stora medierna och ställer samma frågor gång på gång, som de redan fått svar på. Deras agenda verkar snarare att vara att misstänkliggöra folkhälsomyndighetens kompetens än att sprida information och att ifrågasätta de mer praktiska åtgärderna som till exempel varför finns det inte drive-in tester.
Ett utmärkt exempel som man borde lyfta fram är den tyska staden Tubingen. Där testas till exempel alla besökare på kommunala äldreboende. All personal och boende testas kontinuerligt två gånger i veckan. Man gör snabbtester på flera ställen i staden kostnadsfritt. Om snabbtestet är positivt går man vidare med ytterligare test.
I Region Kalmar län kan man få hjälp med test på sex ställen. Det är Borgholm, Torsås, Vimmerby, Mönsterås samt två ställen i Emmaboda. Då måste man själv bokat tid på nätet och bekräftat med e-leg. Det är uppenbarligen inte öppet på helgdagar. Ibland finns det inga tider på flera dagar. Ska man köra 10–15 mil får man vara ganska frisk, för du kan inte åka med någon annan då det enligt smittskyddslagen är straffbart att medvetet utsätta någon för smitta. Provsvar kan du också bara få genom meddelande via vårdguiden. Jag förstår att 1177 är totalt nedringda, men det är uppenbarligen ingen som reagerar på de frågor som man inte anser sig fått svar på via hemsidan.
När ska ni politiker se till att vården blir tillgänglig för alla medborgare på lika villkor?
När ska professionell vård erbjudas i närområdet, dit alla medborgare ska kunna ta sig när man är sjuk?
Sist men inte minst , när ska vi på landsbygden kunna vara säkra på att kunna ringa ett nödsamtal?
Yvonne Nilsson