GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Något behöver fortfarande hända på Trafikverket

Den otidsenliga och dysfunktionella trafikplanen för Algutsrum drogs tillbaka av Trafikverket. Eller ”pausades” som verket uttryckt det, enligt medierapporteringen. Lokalsamhället andas ut och kanske kommunen också, men är det så bra som det låter?
Foto: Johanna Eriksson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I återtagandet, som det återges i media, finns inte ett ord om trafikplanens innehåll, det som hela diskussionen handlat om. Är den fortfarande bra, eller har verket tagit åt sig av kritiken? Allt som anges handlar om den byråkratiska hanteringen. Det är kommunen som inte har gett besked, får vi veta. Inte i tid i alla fall. Myndighetens tid. Detta är orsaken till återtagandet. Den för Öland kraftiga medborgerliga reaktionen på planen, och den nedgörande kritiken mot asfaltering av odlingsjord, sänkning av grundvattnet och försämring av kollektivtrafiken till förmån för 35 osäkra sekunders snabbare färd mellan bron och Borgholm nämns över huvud taget inte. Bristen på miljötänkande, klimatmedvetenhet och tidskänsla är inte skälet för återtagande.

Vi får inte heller någon kommentar om inställningen till de alternativa åtgärder som föreslagits. Genomtänkta idéer av berörda människor som känner platsen, alternativa satsningar på cykelvägar eller trafiklösningar på andra sidan bron. Konsten att lyssna och förmågan att reflektera tycks inte vara Trafikverkets starka sida. Eller regionala tjänstemäns för den delen.

Det betyder att återtagandet bara är ett utslag av centralistisk byråkrati, myndighetsprestige och en oförmåga att lyssna på medborgare och att gå i demokratisk dialog. Egentligen har inget hänt. Något behöver fortfarande hända på Trafikverket.

Bo Jansson

Publicerade insändare i ämnet:

Läs mer