GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Myndigheternas olagliga svineri i Ottenby

Ottenby fågelstation med sin ståtliga fyr och lockande restaurang hyser en av landets mest frekventerade och beundrade miljöer.
Långe Jan och södra udden är en stor turistattraktion som borde förses med kommunalt avlopp, menar skribenten.
Långe Jan och södra udden är en stor turistattraktion som borde förses med kommunalt avlopp, menar skribenten.
Foto: Anders Johansson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vida känt för sin unika rena natur, där det vilda och orörda blandas med vind, vatten, ängar och fågelliv och som stämmer till stillhet och eftertanke. Minst 400 000 besökare årligen talar sitt tydliga språk.

Men i hemlighusen döljer sig en rejäl riksskandal.

Hela anläggningen saknar och har alltid saknat kommunalt vatten och avlopp. Rent vatten fraktas dagligen under högsäsong för dyra pengar och i stora tunga dieseldrivna lastbilar från fastlandet eller Färjestaden. Vad tycker Greta om detta?

Det finns en gammal vattenbrunn intill husen som också används ibland, men där kreaturen tidvis tillåts beta i närheten. Är detta överhuvud taget tillåtet? Hur ofta mäts vattenkvaliteten egentligen?

Hemlighusens tarv, vart tar det vägen? Jo, det leds in i en infiltrationsbädd, belägen några tiotal meter nordost om restaurangen. Besiktigad och godkänd av länsstyrelsen, gudbevars. Så vad är problemet?

Det är naturligtvis, att infiltrationsbädden placerats i direkt anslutning till havet. Fullständigt regelvidrigt enligt lag och förarbeten - åtminstone för en lantbrukare - men märkligt nog tydligen inte för myndigheterna.

Sörjan från hemlighusen innehåller självklart p-pillerrester, mediciner, knark och annan dynga. Allt spolas in i infiltrationsanläggningen, varefter det tillåts sippra ut i ett av världens mest förorenade innanhav.

Till och med under vintertid när isen ligger direkt mot anläggningen bubblar brunfärgat avloppsvatten upp och luckrar upp isen. Hur mycket pressas ut under högsäsong, när trycket på anläggningen är betydligt högre? Man bävar!

Trots upprepade påstötningar under flera år både till kommun och länsstyrelse händer inget. Samtidigt går det att fixa hur enkelt som helst, nu när kommunalt VA finns nära fyrstationen uppe vid riksvägen. Bara att lägga ner ledningarna längs med Fyrvägen,och med en cykelväg ovanpå förstås.

Planerna på en dyr avsaltningsanläggning nere vid fyren är ett feltänk redan från början. Vad hjälper det avloppseländet?

Bofast ölänning

Läs mer