Annons
Insändare

”MP:s fiskeripolitik är skamlig”

I Barometern den 25 oktober kan man läsa hur Miljöpartiet (MP) ondgör sig över rådets beslut om fiskemöjligheter för 2024 i Östersjön och yrkesfiske generellt. Om det är okunskap eller medvetet ljugande vet jag inte, men att utmåla marina livsmedelsproducenter – yrkesfiskare – som bovar är totalt felaktigt.
Insändare • Publicerad 9 november 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Yrkesfisket är bara intressant för politiken vart fjärde år och då ägnar de sig åt röstfiske”, skriver insändarskribenten.
”Yrkesfisket är bara intressant för politiken vart fjärde år och då ägnar de sig åt röstfiske”, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

MP säger sig värna det småskaliga fisket, men har inte lyft ett finger för att förbättra. För många år sedan förbjöds laxfisket, i syfte att rädda laxen, förbudet har inte lett till en bättre laxsituation. Torskfisket i Östersjön är förbjudet sedan 2019 och MP med flera hävdade tidigare att bristen på torsk berodde på yrkesfisket. Har situationen blivit bättre sedan 2019? Nej, problemen kvarstår och dessa är i huvudsak tre: havsmiljösituationen, säl och skarv.

Torsk får fångas som bifångst. I år har svenskt fiske bifångat 14 ton torsk. Båtar under 12 meter borde få fiska torskfritt, eftersom säl och skarv äter enormt mycket mer. Det finns minst 90 000 sälar i Östersjön som äter cirka 7 kilo fiske varje dag och minst 100 000 skarvar som äter 0,5 kilo fisk varje dag. Det innebär att säl och skarv uppskattningsvis äter 250 000 ton fisk varje år – det är inte konstigt att det inte finns mer fisk att fiska för humankonsumtion. I MP:s värld är det bättre att avskaffa yrkesfiske än att förvalta säl och skarv.

Annons

Ålen ska räddas, enligt MP genom att förbjuda ålfiske. Ålfiskets årsfångster motsvarar vad vattenkraftverken tuggar sönder på en förmiddag. Inga nya ålfisketillstånd medges, så den siste ålfiskaren i Sverige är sedan länge född, det tidigare viktiga ålfisket går mot sotdöden.

MP:s fiskeripolitik är skamlig, man skuldbelägger den näring som lider av att havsmiljöpolitiken inte fungerar. MP har inga lösningar på de problem som finns utan ägnar sig åt ren och skär miljöpopulism och alla fel tycks vara yrkesfiskets.

Avslutningsvis – tror någon på allvar att några stora fiskefartyg från västkusten, som under några veckor fiskar i Östersjön förstör allt? Dom gör inget fel när de fiskar. Fiskerikontrollen är omfattande och de fiskare som begår fel straffas. Det är för övrigt inte bara svenska fiskare som fiskar i Östersjön, andra länders fiskare fiskar också, det är därför det finns en gemensam fiskeripolitik inom EU.

Tyvärr är övriga partiers kunskap om yrkesfiske inte mycket större än vad MP ger uttryck för. Yrkesfisket är bara intressant för politiken vart fjärde år och då ägnar de sig åt röstfiske.

Yrkesfiskare i Böda

Annons
Annons
Annons
Annons