”Mörbylånga kommun bryter mot lagen – år ut och år in”
Trots att de bofasta invånarna på Sydöland betalar betydande summor i skatt får de knappt något tillbaka i form av investeringar eller samhällsservice. Detta är inte bara en fråga om dålig politik – det är ett flagrant brott mot olika lagar. Kommunallagen och regeringsformen, som är tydliga i sina krav på likabehandling och opartiskhet, har brutits systematiskt.
Kommunallagen kräver att alla invånare i en kommun ska behandlas lika och att resurser ska fördelas rättvist. Men på Sydöland har vi sett en konstant nedmontering av grundläggande samhällsfunktioner. Skolor har stängts, affärer har försvunnit, och industrier har lagts ner, medan kommunen investerar nästan uteslutande i Färjestaden.
Kommunen är samtidigt mycket väl medveten om sin lagbrottsliga behandling av Sydöland. Redan i en egen utredning från 2016 konstaterade kommunen att man inte kan fortsätta att bortse från landsbygdens behov – och bara satsa på tätorten. Trots detta har inga åtgärder vidtagits, och kommunen fortsätter att ignorera sitt juridiska ansvar. Detta är ett medvetet brott mot likställighetsprincipen, där Sydölands invånare diskrimineras till förmån för tätorten.
Regeringsformen stadgar att alla myndigheter och förvaltningar, inklusive kommuner, ska agera sakligt och opartiskt. Att systematiskt missgynna en del av kommunen, som Sydöland, är inget annat än geografisk diskriminering – alltså ett brott mot den svenska grundlagen. Det är ett rättsligt övertramp att aktivt negligera en hel region på detta sätt, särskilt när det handlar om grundläggande tjänster såsom till exempel tillgång till rent vatten och avlopp.
Den senaste åtgärden, ett sexårigt byggstopp på Sydöland på grund av brist på vatten- och avloppsanläggningar, är ytterligare ett tecken på kommunens totala likgiltighet inför den alarmerande situationen här nere samt lagens krav. Detta är inte bara ett politiskt misslyckande – det är en brottslig underlåtelse att handla i enlighet med lagen. Kommunen har tillgång till mycket låga räntor för att låna pengar och omgående genomföra de utredningar och investeringar som krävs.
Vi som bor här har varit ytterst tålmodiga men nu är vår gräns nådd. Vi talar här om ett medvetet och långvarigt lagbrott, och vi kräver omedelbara åtgärder. Det är hög tid att kommunen tar sitt juridiska ansvar och agerar.
Våra krav är tydliga:
• Rent vatten och avlopp till alla bostäder på Sydöland, inom en tidsplan på högst två år.
• Ett nytt reningsverk som servar hela östra delen av ön (Västra sidan har redan i dag ett reningsverk som inte behöver åtgärdas).
• En återupptagen satsning på Grönhögen, med bostäder och samhällstjänster som kan vitalisera hela Sydöland.
Om kommunen fortsätter att ignorera våra krav kommer vi att föra detta vidare till rättslig prövning, både nationellt och internationellt.
Claes Elinder, Grönhögen