GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljön blir inte förstörd av ett litet vattenkraftverk

Christer Borg och Anders Elfström ondgör sig i Barometern den 24 juni över att det finns små föreningar som tar tillvara på medborgarnas äganderätt.
Insändare • Publicerad 6 juli 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Småskaliga kraftverk bidrar med mycket mer samhällsnytta än bara elproduktion”, menar insändarskribenterna i sin replik.
”Småskaliga kraftverk bidrar med mycket mer samhällsnytta än bara elproduktion”, menar insändarskribenterna i sin replik.Foto: Hasse Broms

Christer Borg företräder en miljöorganisation. Organisationens synsätt att både svensk rätt och EU-lag ger möjlighet att gå förbi äganderätten, om det behövs för miljön, borde få nackhåret att resa sig på vilken politiker, vattenkraftsägare, skogsägare och lantbrukare som helst. Uppenbart har den miljöorganisation Christer Borg företräder synsättet att i miljöns namn är det rätt att i ren kommunistisk stil bara ta privat egendom. Kommunismen har gjort sitt intåg bakvägen genom miljöjuridiken. Synsättet leder till att alla brukare av vatten, jord och skog omedelbart bör strida till försvar av sin äganderätt och särskilt påfordra att politiker agerar.

Miljön blir givetvis inte förstörd av ett litet vattenkraftverk. Miljön blir inte heller förstörd av att en liten skogsägare brukar sin skog eller att en liten lantbrukare brukar sin mark. Av någon anledning vill Christer Borgs miljöorganisation särskilt utplåna just små brukare av vatten. Sprider sig synsättet så ligger snart alla mindre jord- och skogsägare också lika illa till.

Småskalig vattenkraft producerar mest på vintern när elbehovet är stort. Solceller producerar i princip inget på vintern eftersom det knappt är någon sol på vintern. Det går därför inte att ersätta små kraftverk med solceller. Småskaliga kraftverk bidrar med mycket mer samhällsnytta än bara elproduktion. Det är helt fel att inte medräkna alla samhällsnyttor när man gör någon slags avvägning. Dessutom är den politiska andemeningen att de små kraftverken ska vara kvar. I ett demokratiskt land är det den politiska viljan som bör styra.

Christer Borg vet mycket väl att kraftverkens dammar gynnar den biologiska mångfalden. Varje människa förstår att finns det inte vatten, så är enda möjligheten att få vatten är genom att spara vatten i dammar. I till exempel övre delen av Tidan dog 4 000 flodpärlmusslor genom uttorkning på grund av att det inte fanns damm och kraftverk vid ett sjöutlopp. Länsstyrelsen försökte med slangar och genom hävert få vatten ur sjön, men misslyckades. Hade det funnits en damm i sjöutloppet hade flodpärlmusslorna räddats.

Anders Jarl

ordförande, Smålands Vattenkraftförening

Magnus Edvinsson

ordförande, Alsteråns Kraftverksförening

LÄS MER: Fler insändare om den småskaliga vattenkraften i länet:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.