Insändare

Media späder på paniken kring corona

Insändare Artikeln publicerades
Den massiva rapporteringen om coronaviruset har orsakat panik bland många, enligt skribenten.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Den massiva rapporteringen om coronaviruset har orsakat panik bland många, enligt skribenten.

Coronavirus morgon middag och kväll. Tidningarna vältrar sig i utvecklingen och spridningen.

I Kalmar län är det ett 20-tal fall konstaterade, i Sverige något hundratal. Det lär bli fler och det är tråkigt och allvarligt för vissa av de drabbade.

Permitteringar och neddragningar, stängda skolor och förskolor, statsministern talar till folket och diverse experter späder på katastrofen.

Nu orkar man inte att lyssna och ta in allt längre. Efter propåer om stopp för kulturevenemang och andra publika tillställningar så har man också kommit ihåg 40-talisterna. Det gör man vid de tillfällen då de är proppar på arbetsmarknaden, sitter fast i sina hus och förstör bostadsmarknaden för ungdomar och inte minst är de dyra i drift. Detta trots att många av dem har skamligt låga pensioner.

De som är 70-plus och har byggt landet ska inte gå ut, oklart varför. Ser man en sådan är det helt okej att skälla och hota vederbörande för att de inte sitter hemma och tiger still.

Inbitna rökare är överrepresenterade bland dödsfallen liksom människor med andra så kallade underliggande sjukdomar. Ska de också sitta i huskarantän?

Veganerna har också fått luft under vingarna när de menar att virusen kommer från stora djurbesättningar. Inte var väl djurbesättningarna särskilt stora när pandemin ”Spanska sjukan” drog fram med minst 50 miljoner döda i världen?

Sanningen är kanske den att de (40-talisterna) har upplevt andra pandemier av betydlig större dignitet. ”Asiaten” på 50-talet cirka fem miljoner döda i världen, ”Hongkong” på 60-talet med två miljoner döda och ”Svininfluensan” med 300 000 smittade i Sverige och cirka 2500 döda. Hur nu sjukvården klarade detta utan att bygga provisoriska fältsjukhus och utan att paniken varit i närheten av vad den är nu.

Dessa erfarenheter har gett oss ett visst mått av immunitet mot vissa sjukdomar och desinformation, men framförallt en erfarenhet och en övertygelse om att behålla lugnet och inte gripas av panik.

Börje Slättman

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.