GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Måste minska utsläppen för att hindra en katastrofal upphettning av jorden”

”Ojämlikheten ökar snabbare i Sverige än i många andra länder Det gör även de konsumtionsbaserade koldioxidutsläppen.”
Insändare • Publicerad 26 januari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: LAURA RAUCH/TT

Ojämlikheten ökar snabbare i Sverige än i många andra länder Det gör även de konsumtionsbaserade koldioxidutsläppen. Nu vet de flesta att vi måste minska utsläppen mycket snabbt för att hindra en katastrofal upphettning av jorden. Men att göra det är svårt med den stora ojämlikheten. Ett fåtal personer äger stora delar av kapitalet i Sverige. De är också de som orsakar de största utsläppen.

Det nya initiativet Avgift och Utdelning (A&U) löser detta genom att minska ojämlikheten och utsläppen samtidigt. A&U innebär nämligen en stigande avgift på alla koldioxidskapande bränslen, där hela intäkten delas ut i lika stora delar till varje vuxen medborgare i lika stora delar varje månad. Och ett extra stöd till boende på landsbygd och i glesbygd.

Detta kan stödjas av de flesta, eftersom det effektivt kommer att minska utsläppen, samtidigt som de flesta invånare får mer pengar tillbaka varje månad än de betalar i högre bränslepriser. En verklig win-winsituation!

Intresset för A&U eller liknande styrmedel ökar runt om i världen och varianter finns redan i Kanada och Schweiz. Till och med i USA väntar en lag på att införas. Runt hela världen arbetar den globala klimatrörelsen Citizens´ Climate Lobby för att hejda koldioxidutsläppen på detta rättvisa och effektiva sätt. Och i Sverige verkar Klimatsvaret för att Avgift och Utdelning ska bidra till en blomstrande framtid för alla barn och barnbarn.

Matts Hjertqvist, Klimatsvaret

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer