unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Man är i alla fall konsekvent med galenskapen”

Man ska bygga fler bostäder vid Kalmars södra infart. Närmare bestämt vid Stensbergsvägen. Säga vad man vill om Kalmars stadsplanering, men man är i alla fall konsekvent med galenskapen.
Förtätningen i Kalmar har gått för långt, menar skribenten och är kritisk till den planerade byggnationen i närheten av Södra vägen.
Förtätningen i Kalmar har gått för långt, menar skribenten och är kritisk till den planerade byggnationen i närheten av Södra vägen.
Foto: ÅF SandellSandberg arkitekter AB och HansaBygg AB
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förtätning är den röda tråden i allt som skett de senaste 8–10 åren.

Denna gång ska man bygga på den nuvarande parkeringen, men som tur är har Mattias Adolfson, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, hittat ännu en gräsyta som vi kan göra om till parkering. Strålande. Gräsytor, träd, buskar och annat sånt bjäfs är överreklamerat. Tacka vet jag betong, makadam och asfalt, det är fint det.

De nya byggnaderna ska bli ett "nytt arkitektoniskt inslag och markera entrén till Falkenberg och så vidare.” Tjena, vad är det för högtravande snack?

Eftersom jag inte gillar halvmesyrer utan tycker att man ska köra "all in" har jag själv gjort en inventering av ytor som med fördel kan bebyggas. Den är på intet sett heltäckande utan bara ett axplock, så att kommunen kan rivstarta med detaljplaner.

1. Kalmarsundsparken. Hur kan kommunen missat denna enorma strandnära ytan. Visst,delar av den används av en del solbadare. Men sommaren är kort och de får säkert rum ändå. Ytan med fördel bebyggas med 8–10 höghus med en fantastisk utsikt över Kalmarsund och Öland.

2. Djurängsskogen. En jätteyta mitt inne i stan. Jag går ofta här med min hund och ser sällan några människor. Bara änder som simmar i dammen, stora gamla ekar, miljoner vårblommor som täcker marken, fåglar insekter och annat som vi väl kan undvara. Istället kan vi här bygga en helt ny stadsdel med 1 000–1 500 lägenheter.

Vill man kan man spara 2–3 gamla ekar. Man bör dock beakta att dessa kommer att tappa löven på hösten och det kommer att se skräpigt ut.

3. Lindö. En liten ö nära Kvarnholmen. Ett ställe som i princip är helt bortglömt. Lindö skulle kunna lösa upp många knutar om platsen bara optimeras.

På den södra delen mot Fredriksskans bygger man ett grått parkeringshus i tre våningar. Det kommer att bli ett nytt arkitektoniskt inslag som kommer att göra sig vackert i vattenspegeln. Parkeringshuset bör ha plats för 1 200–1 500 bilar så att vi en gång för alla löser parkeringseländet.

Den norra delen bebyggs med billiga enkla modulhus. Med lite god vilja skulle jag tro att man kan trycka in 600–700 lägenheter på ytan.

Det är min förhoppning att ansvariga på Kalmar kommun finner mina förslag intressanta så att vi på ett frejdigt vis kan fortsätta med förtätningen av Kalmar.

Ledstjärnan bör vara: "växa är viktigt, växtlighet bara lyx".

Stefan Almén

Läs mer