unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Låt p-avgift säkerställa säkerheten på baden

Nu ska vi ladda för nästa sommar, sommaren 2021 och ”jissis” vad besökare många hoppas ska komma till våra trakter – och då inte minst till Öland.
”I kalkbrott i Albrunna är djupet nästan nio meter, vad händer vid en eventuell drunkningsolycka?” Det frågar sig insändarskribenten.
”I kalkbrott i Albrunna är djupet nästan nio meter, vad händer vid en eventuell drunkningsolycka?” Det frågar sig insändarskribenten.
Foto: Pia Olofsson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Turism anses viktig och sägs av vissa bidra till en kommuns eventuella goda ekonomi, och alla vet vi ju hur Mörbylånga kommuns ekonomi ser ut.

Ska vi ha turism och ska vi locka än fler besökare till vår kommun, så måste turismen få kosta. Nu får vi siffror på omsättningen för turiståret 2020, ett synnerligen märkligt år, men trots detta med mängder av besökare i Mörbylånga kommun. Omsättning är bra, men det är inte samma sak som vinst. Var tjänar kommunen på turismen, netto? Vad tjänar alla näringsidkare på turismen, netto?

Läser att Byalaget i Albrunna uttrycker sin oro över alla badgäster som nu hittat ner till en av de konstgjorda lagunerna på södra Öland. Enligt artikeln finns det inget i området som är anpassat för den stora mängd besökare som nu söker sig till platsen för att sommartid bada och semestra på stället.

quote
Djupet är nästan nio meter, vad händer vid en eventuell drunkningsolycka?

Det behövs parkeringsplatser, det behövs toaletter och inte minst behövs det säkerhetsåtgärder. Alla kanske inte vet, att säkerheten vid våra badvatten är ett kommunalt åtagande. Först 200 meter ut från land är det ett statligt ansvar. Hur kan Mörbylånga och även Borgholm kommuner så slå på stort för att få hit badgäster när säkerheten egentligen inte finns. Räddningstjänsten i Mörbylånga har en bräda så kallad "Hansabräda" för att kunna paddla ut och rädda personer på ytan.

I det kalkbrott som nämns är djupet nästan nio meter, vad händer vid en eventuell drunkningsolycka? Var finns personal och utrustning som kan matcha denna utmaning. Nio meter är djupt!

Kalkbrottet i Albrunna.
Kalkbrottet i Albrunna.
Foto: Pia Olofsson

På hela Öland finns inte en enda båt eller annat lämpligt flytetyg för en räddningsinsats. Det är både skrämmande och hemskt att kommunen ignorerar besökarnas säkerhet. Vid en eventuell olycka kommer räddningen på landsvägen från Kalmar och vi kan alla tänka vad som kan ske under högsäsong, när ett utryckningsfordon ska ta sig från Kalmar till Albrunna.

quote
Börja tänk på sommaren 2021 nu, inte i mitten av juli när korten redan ligger på bordet

Kanske är det tid nu för kommunen att ta ut en kraftig parkeringsavgift kring dessa "vilda västern"-badplatser. Avgifter som kan säkerställa just säkerheten för de badande besökarna. Vi ska komma ihåg att dessa spontana badplatser inte någonstans är lämpliga för bad och lek, utan att det är gamla industriområden som nu nyttjas av badande. Dessutom, en "vild" parkering där bilar står huller-om-buller kan innebära att räddningstjänsten kan får mycket stora svårigheter att ta sig fram till en person i nöd!

Turism är inte gratis och just parkeringsavgifter kan vara ett sätt att få in en del pengar. Kanske kan markägarna, Cementa, låta kommunen ta ut en vägavgift för området. Pengar som kan användas till toaletter, ordnade parkeringsplatser och de besökandes säkerhet

Så en uppmaning till alla berörda, börja tänk på sommaren 2021 nu, inte i mitten av juli när korten redan ligger på bordet

Pia Schröder

Arontorp

LÄS MER: Mer om bad och natur på södra Öland: