1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt Kalmar förbli en grön stad

Nu när arbetet med den nya översiktsplanen drar igång är det dags för Kalmar att sätta på dig de ”gröna hållbara glasögonen”.
Kalmar har vuxit snabbt de senaste åren. För lite hänsyn har tagit till bevarandet av grönområden, menar Naturskyddsföreningen.
Foto: Mats Holmertz

Det behövs glasögon som beaktar framtida klimatförändringar och värnar om biologisk mångfald och om människans psykiska hälsa och livskvalitet. Kalmar måste expandera med eftertanke, och låta grönskan få vara med.

Snart får Kalmar kommun en ny stadsarkitekt, och vi får hoppas att Maria Houmann värnar om långsiktig hållbarhet. Även om det är utmanande med 800 inflyttande varje år, ska en stad kunna växa smart, och inte panikartat som tycks ha varit fallet de senaste åren.

En hållbar och attraktiv stad bygger inte hus och parkering på varje grönyta. Ekdungen runt hörnet är en resurs att värna. Den sänker temperaturen i staden under värmeböljorna, renar luften, hjälper till att fånga upp vattnet från skyfallen och har en lugnande effekt på oss stadsbor.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I en klimatförändrad värld behöver vi fler grönytor. Parkeringar är närmast ett hån mot naturen. Bilen tar upp 20-30 procent av staden med sina vägar och parkeringar. Kan vi inte tänka oss en smartare användning av ytan än så?

Man kan inte bygga parkeringar som Kalmar gör. Parkeringar kan vara på taken eller i källaren, inte uppta mängder av hektar jungfrulig grönyta. Det är inte god hushållning av marken.

För att klara hållbarhetsmålen kommer bilägandet se väldigt annorlunda ut i framtiden. De som bor och jobbar i Kalmar kommer i större grad behöva lära sig cykla. De som ställer bilen ser snabbt fördelarna med vardagsmotion plus att de slipper betala för p-platser.

Värna det gröna, för naturen är vår livsnerv där vi hämtar kraft. Fågelkvitter sänker våra stressnivåer och vi kan återhämta oss. Det är vetenskapligt bevisat att naturintryck är bra för vår psykiska hälsa.

Vi som bor i Kalmar vill trivas i staden, med parker och gröna oaser insprängda runt vartannat hörn. Att cykla till jobbet med skog längs med cykelbanan, det är det som ger livskvalitet. Att ha grönska runt knuten som skapar mötesplatser, det är är livskvalitet.

Boverket släppte 2016 en skrift som heter ”Rätt tätt – en idéskrift om förtätning av städer och orter”. Den ger en guide om smart byggande som låter grönskan vara med.

I Stockholm och flera andra städer har förtätning inneburit att man tappat karaktär och kvaliteter. Låt inte detta hända med Kalmar.

Naturskyddsföreningen Kalmar

Läs mer

Nyheter

Utryckning: Trafiken igång igen efter tågstopp utanför Växjö

Sent på fredagskvällen var det stopp i tågtrafiken mellan Gemla och Växjö.

Öland

Öland: Försvunnen man återfunnen efter stor sökinsats

Hittades under natten till lördagen.

SHL

IKO:s stjärnvärvning tvingades börja om – och hittade rätt

”Jag har alltid drömt om att spela i SHL”

Kultur

Factums punkorkester: ”Vi är lite arga – och har glimten i ögat”

De lokala punkarna har för första gången spelat in sitt material.

Kalmar

Han är en av landets främsta fiskeodlare: ”Fantastisk kvalitet”

Odlar upp till ett och ett halvt ton regnbåge – varje år.

Veterinärskrisen

Beskedet: Nu finns dygnetruntjour i Kalmarområdet

”Många djurägare har varit oroliga”.