GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt barn med särskilda behov få sammanhållen vård

Barn med särskilda behov såsom autism och intellektuell funktionsnedsättning delas upp på olika mottagningar i vår region.
Insändarskribenten efterlyser en sammanhållen vård för barn med särskilda behov.
Insändarskribenten efterlyser en sammanhållen vård för barn med särskilda behov.
Foto: PeO Larsson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Barnen/tonåringarna med diagnos autism alternativt intellektuell funktionsnedsättning tillhör barnhabiliteringen, men när de får psykisk ohälsa så remitteras de till barn- och ungdomspsykiatrin, då barnhabiliteringen inte har personal som kan ge behandling för depression/ångest/nedstämdhet. Alternativt att barnhabiliteringen bedömer att behandling för barnens psykiska ohälsa inte är deras uppdrag.

Det blir, enligt mitt sätt att se barns behov att ha en sammanhållen vård, att man delar upp det enskilda barnet i olika stuprör. Barnhabiliteringen känner barnet/tonåringen väl och när barnet/tonåringen får psykisk ohälsa så remitteras barnet/tonåringen till barnpsykiatrin, som vare sig känner barnet/tonåringen eller föräldrarna och heller inte har tillräcklig kompetens att möta dessa barn/tonåringar med autism/intellektuell funktionsnedsättning.

Barn/tonåringar med ovanstående funktionsnedsättningar går igenom samma psykologiska utveckling som barn/tonåringar utan funktionsnedsättning, alltså dessa barn/tonåringar får såsom barn/tonåringar utan funktionsnedsättningar också depressioner/ångest/ nedstämdhet/olycklighetskänslor och så vidare.

När dessa barn drabbas av det som barn/tonåringar utan funktionsnedsättningar drabbas av, vilket lyfts upp mångfalt i media och bland politiker under de senaste åren, så ska barnet/tonåringen och föräldrarna plötsligt träffa helt nya läkare, familjebehandlare och arbetsterapeuter som inte känner barnets historia, grundläggande svårigheter eller har tillräcklig kompetens för att möta dessa barn/tonåringar.

"Barnet måste få träffa samma personal och på samma ställe där de känner sig trygga och där de vet att personalen är väl förtrogna med barnets och föräldrarnas behov."

Samma problematik gäller barn med dubbeldiagnos autism och adhd. Då behandlas barnet dels på habiliteringen för autism och dels på barnpsykiatrin för adhd såsom medicinering och behandling. Alltså inget helhetsperspektiv. Barnet kan inte delas upp i olika stuprör. Barnets behov och liv behöver hållas samman på en mottagning där barnet och föräldrarna känner sig trygga med de läkare, behandlare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter som har kompetens och kunskap om barnet. Det är helt orimligt att barn med särskilda behov ska delas upp utifrån olika symptom.

Detta är inte vad jag kallar barnperspektiv, vilket ni politiker alltid hävdar är så viktigt. Eftersom jag arbetar inom barnpsykiatrin vet jag att man under lång tid försökt hitta lösningar på detta problem men har inte lyckats på tjänstemannanivå.

Nu måste ni politiker hjälpa dessa barn och föräldrar att få all behandling och stöd på ett och samma ställe. Barnet måste få träffa samma personal och på samma ställe där de känner sig trygga och där de vet att personalen är väl förtrogna med barnets och föräldrarnas behov. Ni politiker måste hantera denna fråga då den inte gått att lösa på tjänstemannanivå.

För mig som arbetar inom barnpsykiatrin handlar det inte om ”vems bord” det är. Det kan gärna bestämmas att barnpsykiatrin tar hela ansvaret men politiken i Region Kalmar län måste se till att det bestäms att barnen och föräldrarna ska få all behandling på ett och samma ställe.

Carina Lindblom, socionom barn-och ungdomspsykiatri öppenvård Kalmar

Läs mer