GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

L vill försämra elförsörjningen

I Barometern den 16 december tar Johanna Wyckman och Arman Teimouri upp risken för att elen kopplas bort. Man tiger dock om att man driver en fråga som ökar den risken.
Insändare • Publicerad 26 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten menar att L driver en vattenkraftfientlig politik.
Insändarskribenten menar att L driver en vattenkraftfientlig politik.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Det gäller småskalig vattenkraft, som vid förbrukningstoppar står för 17 procent av tillgänglig effekt i SE4 (enligt Svenska kraftnät), bidrar till nätstabilitet och skulle enkelt kunna bidra mer till reglerförmåga och elberedskap. De mindre kraftverken finns oftast i månghundraåriga natur- och kulturmiljöer, motverkar torrläggning och översvämning, skapar förutsättningar för bad, båt, fiske, minskar CO2-utsläppen motsvarande 7 procent av de svenska.

Liberalerna har i många år spelat med i Miljöpartiets strävan att få så många som möjligt av de 1 900 mindre kraftverken utrivna, detta genom sitt agerande i riksdagen. Höstens L-motioner av Nina Lundström och Jakob Olofsgård är det senaste i den vattenkraftfientliga politik man driver.

Själva "rivningsarbetet" sköter vattenförvaltningen, det vill säga Havs- och vattenmyndigheten, de fem vattenmyndigheterna (en i Kalmar) och länsstyrelserna, som utnyttjar tvetydigheten i de förordningar, regleringsbrev med mera som regeringen = Miljöpartiet släppt ifrån sig. För dem räcker det inte med miljöåtgärder, till exempel fiskvägar när det finns ett biologiskt behov. Det är utrivning som gäller.

En sådan försämring av elförsörjning och ödeläggelse av hundratals natur- och kulturmiljöer bara i Småland kan L motverka genom att överge sin negativa hållning till vattenkraften.

Thomas Sandberg, Alsterbro och Uppsala, fjärde generationen vattenkraftägare, ordförande Svensk Vattenkraftförening

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.