1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kurderna behöver flera berg som skyddar dem

”Bergen är våra enda vänner”, är ett välkänt ordspråk i det kurdiska språket. Det är i bergen som kurder funnit en fristad och skydd, när fienden har attackerat och världen vänt bort blicken. Ett ordspråk som fortsätter att bestå.
Turiska stridsvagnar på väg mot de framflyttade positionerna i striderna vid den syriska gränsen.
Foto: Emrah Gurel

De kurdiska styrkorna tog kampen mot skräckväldet IS när resten av världen såg på, från år 2014 och framåt. De kurdiska soldaterna hyllades för denna insats av världssamfundet där och då. Kampen mot IS:s terror, var på bekostnad av flera tusentals kurdiska kvinnor och mäns liv, vars blod rann i striden, för att beskydda en hel värld.

Reaktionerna var många, av ilska och upprördhet, när Trump beslutade om att öppna upp dörrar för den turkiska diktatorn Erdogans militär att inleda en invasion av kurdernas hem i Rojava, det som kallas västra Kurdistan (även kallat Norra Syrien). Rojavaregionen är en plats där kvinnor och män är jämlika, och därmed har samma rättigheter. I Rojava råder fred mellan människor, oavsett vilken etnisk eller religiös grupptillhörighet en har.

Då USA nu har möjliggjort för den turkiska armén att invadera Rojava har Turkiet börjat bomba området och granater slängs åt alla håll. Vi blir påminda om det som tidigare har hänt i historien, då den irakiska diktatorn Saddam Husseins regim sköt ner senapsgas över kurdiska byar, även kallad Halabjamassakern, där flera tusentals civila kvinnor, män och barn blev offer, och de få som fortfarande är vid liv idag har skador för livet.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Turkiet, har sedan första världskriget, då det osmanska riket föll och flera folkgrupper blev utlovade självständighet av européer, aldrig varit förtjusta i idéen om en kurdisk självständighet, och att kurder är en etnisk minoritet som har ett eget språk, kultur och så vidare. Den turkiska regimen, med sina inköpta vapen från väst, ser nu detta som ett tillfälle att krossa drömmen om ett självständigt Kurdistan för gott. Vapen som de tidigare använt för att utplåna och förstöra andra kurdiska städer, såsom Efrin förra året.

Erdogan vill utöka sin makt och överta ny mark, det spelar ingen roll vad som händer med människorna som bor där och på vilket sätt det erövras – bara hans maktposition förstärks. Maktlösa människor mister sina liv, familjemedlemmar och vars hem blir vandaliserade. Människor tvingas till flykt, för sina liv. Människoöden som man ifrån maktens korridorer leker med som om dessa liv vore mindre värda.

När ska världssamfundet börja agera genom handling? Detta handlar inte endast om kurder, detta handlar om mänskliga rättigheter och risk för ett nytt folkmord. FN, EU och Sverige måste fördöma denna terrorism som den turkiska staten utövar på oskyldiga, maktlösa människor. Kurderna behöver flera berg, runt om i världens alla hörn, som skyddar dem.

Denja Eliassi

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka i Nybro och två män i Älvkarleby utgav sig för att vara poliser.

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Högsby

Trolig potatisstöt funnen vid fotbollsplanen

Det här gamla träföremålet har lämnats in till hembygdsföreningen av någon som hittade det i jorden vid idrottsplatsen.

Guldklimpar

Maja och Dulf Nordensvärd

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt

Goda nyheter

Bildspecial: Se läsarnas bilder på Instagram

Fina bilder från läsarna på Instagram