GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen bör lyssna på insändarna – bevara skolbyggnaden

Kikeboskolan ska rivas anser en nästan enig kommunstyrelse. Detta har engagerat och skapat insändare i medierna.
Foto: Roger Carlsson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Riv inte Kikeboskolan kan sammanfatta insändarnas budskap. Man pekar på att skolan utgör en värdefull byggnad i ett sammanhållet område från 1950-talet.

Kommunstyrelsens förslag från februari att riva Kikeboskolan grundas på ett kortfattat tjänsteutlåtande som inte innehåller några alternativ till rivning. Man konstaterar bara att det kostar 6 miljoner kronor för ”sanering av fastigheten Sidensvansen 4” (Kikeboskolans tomt).

Kikeboskolan.
Kikeboskolan.
Foto: Roger Carlsson

Kommunens egen detaljplan från 2014 för Kikeboskolan ”pekar på höga bevarandevärden för befintliga byggnader”.

Kalmar läns museichef Örjan Molander understryker i sin text (OT den 2 mars) skolbyggnadens värde: ”Från Länsmuseet sänder vi en stark önskan om att Kikeboskolan ses som en tillgång och ges en ny funktion i ett Oskarshamn under utveckling.”

Nu ligger ”bollen” hos samhällsbyggnadsnämnden, SBN. Kommunstyrelsen har föreslagit att skolan ska rivas men det är SBN som beslutar i fråga om eventuell rivning. Anser SBN sig bunden av kommunstyrelsens förslag att riva skolan, eller stöder man insändarna: Bevara skolbyggnaden! Insändarna har flera goda idéer om hur man skulle kunna använda byggnaden. Idéer som kommunens politiker och tjänstefolk bör lyssna på.

Inför stora förändringar i vår gemensamma miljö måste kommunen informera aktivt och i god tid. Engagerade medborgare kan då bidra till Oskarshamns utveckling.

Krister Hallberg

LÄS MER:

Läs mer