GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kom fram till mig i stället för att skratta bakom min rygg

Jag skriver denna insändare för att jag vill att de som har handikapp ska bli behandlade som vanliga människor. Vad jag menar? Det ska jag förklara nu.
Insändare • Publicerad 24 juni 2021 • Uppdaterad 24 juni 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten vill att de som har handikapp ska bli behandlade som vanliga människor.
Insändarskribenten vill att de som har handikapp ska bli behandlade som vanliga människor.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Jag har själv en del handikapp och jag märker ofta när jag är på stan att folk stirrar på mig eller undviker mig och mina kompisar. Skulle man göra så mot en person som inte har handikapp? Nej, det gör man inte.

Visst, jag pratar väldigt högt ibland men det är för att jag har hörapparater och jag hör oftast inte hur högt jag pratar. Prata direkt med oss och inte bara med den vuxna som är med oss. Jag märker ofta när jag är på stan att det är många som viskar och fnissar. Kom fram till mig i stället för att skratta bakom min rygg.

Vi förstår mer än ni tror.

Ett litet tips till om ni står i kön för att betala och det är någon framför er som har ett handikapp: stressa inte oss då tar det bara längre tid plus om vi inte ber om hjälp – hjälp oss inte.

Ett exempel:

En kompis och jag var ute på en shoppingtur. Jag var tvungen att ta ut pengar. Min kompis ville hjälpa mig men där sa jag ifrån för att jag tyckte att min kompis behandlade mig som ett litet barn.

Visst, jag vet att det kan bero på hennes handikapp men det är inte bara kompisar som har försökt göra det. Jag märker att det ofta är någon som man inte känner som vill hjälpa mig bara för att jag har mina handikapp.

Iris Nilsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer