GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KLT svarar på kritiken mot seniorbiljetten: ”Uppstått förvirring”

Med anledning av ett antal insändare som berört förändringen av seniorbiljetten.
Insändare • Publicerad 10 januari 2023 • Uppdaterad 11 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Montage

Seniorbiljetten togs fram på uppdrag för att erbjuda resor till kraftigt rabatterade priser för personer som är 65 år eller äldre samt för personer med sjukersättning från försäkringskassan. Tanken med seniorbiljetten är att resor i kollektivtrafiken ska spridas ut på tider då det generellt är färre personer som reser. Under rusningstid, då de flesta personer reser till och från arbete och studier, finns det många bussar och tåg där det är trångt. Seniorer samt personer med sjukersättning har generellt möjlighet att resa på andra tider på dygnet för att underlätta för personer som behöver resa till och från arbete och studier.

Kort efter införandet av den första seniorbiljetten inkom synpunkter på giltighetstiden för biljetten. Därför togs det fram ytterligare en seniorbiljett, Seniorbiljett Plus, med utökad giltighetstid på helger och sommaren. När uppföljning gjorts visar det sig att det uppstått förvirring från både resenärer och förare kring biljetterna och giltighetstiderna. Dessvärre var det många som köpte den billigare varianten i tron om att de kunde åka på den utökad tiden som ingick i Seniorbiljett Plus. Detta har dessvärre inneburit flera diskussioner och obekväma samtal mellan resenärer och förare.

I kombination med den ekonomiska verklighet som privatpersoner, företag och offentliga verksamheter står inför så föreslog Kalmar länstrafik en förändring av seniorbiljetten. Förslaget har hanterats och godkänts av samtliga politiska instanser i Kalmar län och regionfullmäktige fattade slutgiltigt beslut om förändringen i slutet på november förra året. Kort sagt en seniorbiljett med utökad giltighetstid till ett pris på 215 kronor.

Christer Holmgren är trafikdirektör på KLT.
Christer Holmgren är trafikdirektör på KLT.Foto: Mats Holmertz

Någon motsvarande biljett till seniorbiljetten i Kalmar län är svår att hitta i andra delar av landet. Med biljetten går det att resa i hela Kalmar län under 30 dagar, med samtliga bussar och tåg, till ett pris på 215 kronor. På vardagar finns viss tidsbegränsning på biljetten för att inte öka belastningen i rusningstrafiken. På helger går det att resa under dygnets alla timmar och på sommaren när de flesta har semester och det är sommarlov kan man använda biljetten samtliga timmar på dygnet oavsett veckodag mellan 15 juni–14 augusti (gäller för seniorbiljetter som köps under sommarperioden). Det finns kommuner i andra delar av landet där pensionärer reser kostnadsfritt, men då är det respektive kommun som köper biljetter till pensionärerna. I flertalet av dessa kommuner har man även infört en åldersgräns, oftast 70 år.

Men vad som kanske fattas hos oss, som finns i andra län, är en pensionärsbiljett utan några tidsbegränsningar och det kan vi givetvis titta på. Vid framtagandet av en sådan biljett borde man lyfta blicken och jämföra vad andra grupper i samhället betalar för sina biljetter. Exempelvis studenter som kan köpa biljetter till 25 procents rabatt jämfört med ordinarie pris, 30-dagarsbiljett i hela Kalmar län för 1 334 kronor.

Christer Holmgren, trafikdirektör Kalmar länstrafik

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.