Insändare

Katastrofal äldrevård i Borgholm

Tack TV-programmet Opinion live för att ni tog upp den katastrofala demensvården och till det fantastiska privata initiativet i Västervik,. Jag trodde ordet var fritt i vårt land, men icke i Borgholms kommun.
Publicerad 1 mars 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag skrivit tidigare om min mammas rätt att somna mätt med mera. Efter det kontaktades jag av chefen på boendet som meddelade jag hädanefter var portad i köket.

Jag har tidigare avlastat personalen genom mata mamma och då hon haft svårigheter tugga maten har jag tagit ut ur frysen soppor jag gjort. Eller lagat en omelett, så att hon blir mätt.

Efter att jag tyckt till på denna sida får jag ej längre det. De säger att mamma äter bra, men oftast då jag är där kan hon ej äta middagen.

Senast personalen kom tillbaka med mamma efter middagen, sa personalen att hon inte ätit något. Att hon ej var hungrig. Då gav jag soppa jag gjort hemma och tagit med och mamma åt med strålande aptit. Jag har bett hemmet ha alternativ mat då svårtuggat, men nej, din mamma äter mycket bra.

”Det är konstigt att hon bara äter dåligt då du är på besök”, säger chefen. Vilket bemötande av orolig anhörig. Jag bad sen personalen ställa restsoppan i kylen. Absolut inga problem sa densamme. Nästa dag ringde chefen och sa personalen beklagat sig över att hon fått ställa den i kylen. och chefen förklarade att det är personalens kyl, inte den boendes. Men mamma bor ju där betalar 10.300 kr i månaden. Ska hon ej då ha tillgång till ett kylskåp?

Jag har ännu ej blivit delgiven genomförandeplanen från mötet oktober 2018 som socialstyrelsen sagt jag har rätt att få. Varför får vi inte engagera oss i vården av våra gamla föräldrar?

Vi bör ses som en tillgång, inte ett hot.

Katarina Ståhl