GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kan vi önska varandra en god jul också i år?

“Joy to the world! The Lord is come!” Calmar Gospel övar till årets julkonsert och glädjefulla och hoppfulla toner klingar genom Västerportkyrkans lokaler.
Insändare • Publicerad 24 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
©SCANPIX SWEDEN 20031029 
Stockholm. Julfirande. Adventsljusstake. Tända ljus, levande ljus. Första advent.
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX Code 71420
©SCANPIX SWEDEN 20031029 Stockholm. Julfirande. Adventsljusstake. Tända ljus, levande ljus. Första advent. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX Code 71420Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vilken fantastisk tid det är vi går in i, eller är det? Kan man sjunga om glädje, hopp och fred när det ser ut som det gör i vår värld? Kan vi önska varandra en god jul också i år?

Finansministern har förutspått en ekonomisk vinter, räntorna stiger, många oroar sig för matpriser, elpriser, bränslepriser och undrar om de kan tro på någon god jul i år. I vår omvärld fortgår kriget i Ukraina, förtrycket av kvinnor i Iran, översvämningarna i Pakistan, och klimathotet, som Greta Thunberg kallar för ”det största hot som mänskligheten någonsin mött” i sin nyligen utkomna antologi The Climate Book, blir alltmer alarmerande och trots utfästelser verkar klimatmålen allt svårare att upprätthålla.

Det finns mycket som talar emot just nu. Det är som om vi är inne i en perfekt storm och vet inte hur vi ska klara oss ur den. Hur hanterar vi dessa verkligheter? Var finner vi styrka och hopp?

”Vilket fantastiskt hopp att ta med sig. En annan värld, en annan framtid är möjlig!”

Vi står inför årets största högtider. Vi ska alldeles strax fira advent och jul. Och alltför ofta låter vi dessa högtider få dränkas i kommersialism och sentimentalism. Vi jagar stämning och det perfekta firandet.

Adventstidens och julens budskap kommer till oss från en mörk bakgrund. Det är fattigdom, hemlöshet, ockupation och ständig kamp för tillvaron. Men just ur den myllan lyser hoppet fram så mycket starkare: En ödmjuk ledare som rider på en åsna. Ett barn som föds i ett stall. En stjärna som tänds på en mörk himmel. Dessa händelser som genom två millennier gång på gång gett människor hopp, mod och kraft att möta svårigheter och förändra historiens gång.

Under advents- och jultiden är våra kyrkor öppna. Där finns möjlighet att delta i konserter och gudstjänster. Där finns möjlighet att möta människor att samtala med, men framför allt, där finns ett budskap om glädje, fred och hopp inför framtiden.

Calmar Gospel fortsätter att sjunga ut sin trotsiga proklamation: “He rules the world with truth and grace!” Vilket fantastiskt hopp att ta med sig. En annan värld, en annan framtid är möjlig!

Glad advent och en riktigt God Jul!

Peter Svanberg,

pastor i Västerportkyrkan

Emma Berisson,

församlingsmusiker i Västerportkyrkan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.