GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kan vi alla skärpa oss vad gäller grundläggande trafikregler?

Nu önskas skärpning bland fotgängare och cyklister.
Insändare • Publicerad 10 november 2021 • Uppdaterad 10 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten önskar skärpning bland fotgängare och cyklister.
Insändarskribenten önskar skärpning bland fotgängare och cyklister.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Har som cykelpendlare länge fått acceptera att fotgängare inte känner till vilka regler som gäller på gång- och cykelbanor, övergångsställen med mera. Dessutom lullar de gärna omkring, över hela gång- och cykelbanan, djupt försjunkna i sina mobiler och med noicecancelling-lurar över eller i öronen. Omedvetna om att det finns en värld omkring dem.

Men nu brister även medcyklisterna. Jag vill därför påminna om att:

• Det är högertrafik även på cykelbanor.

• På villagator cyklar man på gatan. Och håller till höger.

Nu på måndagsmorgonen höll jag på att frontalkrocka med en cyklist som kom på fel sida på cykelbanan vid cirkulationsplatsen Bragegatan/Södra vägen. Hen tycktes dessutom vilja mötas som om det rådde vänstertrafik. Vi undvek frontalkrock, men nuddade vid varandra. Trots det sistnämnda hade hen inte heller förstånd att stanna.

Kan vi kanske skärpa oss alla vad gäller grundläggande trafikregler? Så blir det bäst för alla i trafiken.

Henke

SVAR DIREKT:

Enligt trafikförordning från 2018 står det gående till vänster för att möta cyklister. Detta gäller om det inte är särskild skiljemarkering på vägen. Vill samtidigt påpeka att det är lag på ringklocka på cykel. Använd denna.

Kerstin Martinsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.