Annons
Insändare

”Kan man som patient begära tolk?”

För någon vecka sedan följde jag med en närstående till vårdcentralen. Och det var tur att jag var med. Hade hon varit ensam vid besöket hos läkaren hade hon gått därifrån som ett stort frågetecken.
Insändare • Publicerad 24 augusti 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag ifrågasätter inte läkarens medicinska kompetens, men om man inte kan förstå vad man ska göra, vad man har för besvär eller vad man blir ordinerad, vad har man då fått för hjälp?”, skriver insändarskribenten.
”Jag ifrågasätter inte läkarens medicinska kompetens, men om man inte kan förstå vad man ska göra, vad man har för besvär eller vad man blir ordinerad, vad har man då fått för hjälp?”, skriver insändarskribenten.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon förstod absolut inte ett ord av vad läkaren pratade om och kunde inte svara på läkarens frågor. Även jag hade svårt att förstå och fick fråga om många gånger även om jag ändå är ganska van att lyssna på utlänningar som försöker tala svenska.

Vilka rättigheter har man som patient? Kan man kräva att förstå vad läkarna säger? Kan man som patient begära tolk?

Annons

Jag ifrågasätter inte läkarens medicinska kompetens, men om man inte kan förstå vad man ska göra, vad man har för besvär eller vad man blir ordinerad, vad har man då fått för hjälp?

Om man är gammal och är ensam vid besöket på vårdcentralen, kan man då be om att en annan anställd på vårdcentralen försöker översätta och förklara?

Anhörig

Annons
Annons
Annons
Annons