Annons
Insändare

Kalmarhem saknar noggrann bakgrundskoll av nya hyresgäster

Den 27 januari fanns en artikel i Barometern med en utomordentligt bra upplysning av Olof Bråve, lokalpolisområdeschef, att fastighetsägare bör vara mycket noggranna och göra en rigorös bakgrundskoll på nya hyresgäster.
Insändare • Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten menar att det Kalmarhem inte gör noggranna bakgrundskollar av nya hyresgäster.
Insändarskribenten menar att det Kalmarhem inte gör noggranna bakgrundskollar av nya hyresgäster.Foto: Mats Holmertz

Denna noggrannhet saknas tyvärr inom kommunägda Kalmarhem. Framförallt bostäder som hyrs ut till hitkomna nysvenskar och bostäder som socialförvaltningen hyr av Kalmarhem.

Kalmarhem skickar ut hyreskontrakten i två exemplar via posten. Det ena skrivs under och skickas tillbaka till Kalmarhem och det andra behåller nya hyresgästen. Härmed uteblir noggrann bakgrundskoll. Tillvägagångssättet är häpnadsväckande.

Annons

Socialförvaltningen inom Kalmar kommun har ett flertal lägenheter hos Kalmarhem. Även inom socialförvaltningen finns det brister gällande noggrannhet och bakgrundskoll. Ansvarsfördelningen mellan Kalmarhem och socialförvaltningen behöver tydliggöras.

Normalt kräver Kalmarhem att sökande till bostad ska ha tillräckligt med köpoäng, godkänd ekonomi och inga noteringar i belastningsregistren. Tyvärr gäller det inte alla som får bostad hos Kalmarhem.

Här skapar Kalmarhem tillsammans med kommunens styrande politiker vi och dem och grupp mot grupp.

Lennart Stenkvist

SVAR DIREKT:

Kalmarhem ska erbjuda invånare i Kalmar likvärdiga möjligheter att, oavsett inkomst, bostadsort och social situation, leva i bostäder med god standard till rimliga kostnader samtidigt som vi ska utgöra en så liten belastning på miljön som möjligt. För att lyckas med det har vi ett högt fokus på utvecklingen av fastighetsbeståndet.

Kalmarhem tecknar avtal med Kalmar kommun/Flykting och Integration i första hand när det gäller nyanlända men även socialförvaltningen hyr lägenheter, därefter tecknar respektive förvaltning andrahandskontrakt. Anvisningslagen styr vem som får bostad genom Flykting och integration. I detta skede är det således Flykting och integration som har ansvar för bakgrundskontroll.

Kalmarhem har vi ett nära och gott samarbete med förvaltningarna där vi har en tydlig arbetsbeskrivning. När det gäller noggrannhet och bakgrundskoll gör Kalmarhem det inför att andrahandshyresgästen eventuellt ska få ta över förstahandskontrakt både i form av ekonomisk kontroll och besiktning av lägenheten.

Per Stephani, vd Kalmarhem

Annons
Annons
Annons
Annons