GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar – staden som växer och försvinner

För snart fem decennier sedan flyttade jag till Kalmar för att studera. Jag hade tänkt stanna i tre år men jag blev kvar. Jag trivdes och det gör jag fortfarande.
Insändare • Publicerad 26 juni 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det runda punkthuset vid gamla brandstationen är ett exempel på att det byggs fel i Kalmar, menar insändarskribenten.
Det runda punkthuset vid gamla brandstationen är ett exempel på att det byggs fel i Kalmar, menar insändarskribenten.
Foto: Veronika Karlsson

Jag har sett mina barn växa upp här och flera av mina barnbarn också. Så småningom släktingar och vänner på besök. Omdömet var unisont – vilken fantastiskt vacker stad. Så många vackra gamla hus ni har i Kalmar. Så många vackra öppna grönytor ni har, inte alls som i vår stad där man har rivit och förtätat med moderna fula betongklossar precis överallt. Ja, betongbrutalismen slog hårt mot många städer på 1960-talet och många av dem förlorade helt sin charm offrade på betongbrutalismens grå altare. Men Kalmar klarade sig bra och vann internationella priser för sin förmåga att bevara det gamla vackra och använda det i en ny funktion.

En modig och duktig stadsarkitekt visste vad han ville och han vågade bevara och låta renovera. Men nu kan jag undra hur politikerna tänker.

Upp med fasansfullt fula hus, det ena efter det andra, och så tätt som möjligt. Det runda punkthuset på brandstationens parkering, ett skräckexempel. Ett sådant hus kommer att stå i min livslängd och säkert i mina barns med. Det finns med i listan över Sveriges fulaste hus och det förvånar inte. Hur kan man godkänna ett sådant hus på den platsen?

”En bebyggd grönyta är försvunnen för evigt. Ni politiker kallar till samråd men vågar ni lyssna? Jag tvivlar starkt på det. Ni släpper lös arkitekter som alltid vill ha förändring till varje pris för att göra sig ett namn.”
Signaturen ”Snäll gubbe som har surnat till”

Det byggs också på alla möjliga öppna ytor som hittills varit fredade. Tidigare kunde man se långt och brett i vår stad. Det fanns luft mellan stadsdelarna på många ställen. Nu bygger man tätt och man bygger högt. Skit i om grannen skuggas in i mörkret för evigt. Här ska byggas. Fula hus som kommer att stå i minst hundra år och misspryda vår stad.

En bebyggd grönyta är försvunnen för evigt. Ni politiker kallar till samråd men vågar ni lyssna? Jag tvivlar starkt på det. Ni släpper lös arkitekter som alltid vill ha förändring till varje pris för att göra sig ett namn. Barometern hade planer på att bygga ett glashus nedan för det gamla vattentornet men hade klokheten att dra i nödbromsen. Tack Barometern. Så planeras det nu byggas att Foppahotell som ska skymma slottet. Hur tänker man bland politikerna? Tänker man överhuvudtaget? Hur mycket tål vår vackra stad på Kvarnholmen? Hur mycket ska få skymma vårt vackra slott? Nej, slottet ska synas åt alla håll så klart. Finns det politiker som vågar säga nej eller följer man partipiskan?

I flera av våra grannländer vågar arkitekterna rita nya hus i gammal stil som smälter in som om de alltid hade stått där bland de gamla vackra husen. Pastischer kallar svenska arkitekter det för och fnyser. Vågar någon gå emot arkitekterna? Kalmars vänort Wismar som var förstörd till 75 procent efter andra världskriget byggdes upp till att bli en av Östersjöns vackraste städer i sin gamla stil. Jag har besökt staden flera gånger, en underbar upplevelse. Turisterna vallfärdar dit. Här har vi inte haft krig men politiker och arkitekter gör samma jobb som kriget, med skillnaden att det byggs fruktansvärt fult och fyrkantigt.

Folkets dom mot de som fattade beslut om att bygga det nya så okänsligt fula och så malplacerade kommer alltid att vara hård, var så säker. Kalmar ska växa, det kan jag förstå är politikernas ambition, men stadens charm och absolut dess skönhet ska inte offras på det ekonomiska framgångsaltaret i jakten på skattebetalare.

Jag hoppas på en snar protestmarsch.

Snäll gubbe som har surnat till

Fler insändare om byggnation i Kalmar:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer