Annons
Insändare

Johan Persson (S): ”I en fas där nödvändiga investeringar måste genomföras”

I en anonym insändare anklagas jag för att sprida felaktigheter kring försäljningen av KIFAB. Man kan naturligtvis tycka olika om saker men bakgrunden till att kommunfullmäktige med mycket bred politisk majoritet valde att sälja KIFAB är följande:
Kalmar • Publicerad 13 juli 2023 • Uppdaterad 15 augusti 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, om Kifab-affären: ”Kalmar är, precis som många andra kommuner, inne i en fas där nödvändiga investeringar måste genomföras”.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, om Kifab-affären: ”Kalmar är, precis som många andra kommuner, inne i en fas där nödvändiga investeringar måste genomföras”.Foto: Mickan Palmqvist

1) Kalmar är en av få kommuner som gör långsiktiga analyser av kommun-koncernens ekonomi. I dessa analyser tittar vi på hur stora investeringar som koncernen behöver göra de kommande åren. Hur stor andel av dessa investeringar kan vi finansiera själva och hur mycket behöver vi låna? Kalmar är, precis som många andra kommuner, inne i en fas där nödvändiga investeringar måste genomföras. I vårt fall handlar det framförallt om ett antal miljarder inom VA, bland annat ett nytt reningsverk. Det handlar också om infrastruktur, skolor och förskolor.

2) Att genomföra dessa nödvändiga investeringar utan att samtidigt ”lätta på balansräkningen” hade inneburit att vi inom ett par år hade slagit i taket hos Kommuninvest. Kalmar hade då fått begära en utökad limit för att få låna och vi hade fått ha dialog med långivaren om investeringar. Det tycker jag är ett rimligt förhållningssätt hos en kreditgivare men Kalmar ska inte vara i den situationen. Vi ska ha ordning och reda i vår ekonomi och vi ska inte rulla för stora skulder till nästa generation.

Annons

3) Utifrån denna analys landade vi i att det är KIFAB som ska säljas. Ett av skälen till att KIFAB bildades var att det på den tiden inte fanns några andra aktörer som ville bygga industrifastigheter. Nu finns det många sådana aktörer på marknaden. Ett paket sattes ihop som gick ut på marknaden. Före försäljningen gjordes också en överenskommelse med Trelleborg Rubore som innebar att de köpte loss sina fabrikslokaler. Affären möttes av ett väldigt stort intresse med många budgivare på höga väldigt höga nivåer. Innan affären gjordes upp så lyftes Tallhagsskolan ur paketet. Den fortsätter kommunen att äga.

4) Genom denna affär så ökade soliditeten rejält, vi betalade av cirka 800 miljoner i skulder, vi satte av ytterligare ett par hundra miljoner till framtida pensioner och vi satte in 1,1 miljard på ett Generationskonto. Av denna engångsintäkt så användes inte en krona till löpande drift. Istället så bygger nu Kalmar kommun upp ett kapital som kan användas av kommande generationer när de står inför stora investeringar. Vi överlämnar en ekonomisk krockkudde till nästa generation och kan samtidigt klara nödvändiga investeringar utan att slå i lånetaket.

5) Det finns en del kommuner som i princip sålt merparten av sina lokaler där man själv är hyresgäst. Dessa kommuner har olika politiska styren. Så gjorde vi inte i Kalmar. KIFAB, exklusive Tallhagsskolan, hade ett fåtal fastigheter där kommunen är hyresgäst. Vi följer nu utvecklingen och bevakar om huruvida kommunen ska köpa någon av dessa fastigheter. Då till ett rimligt pris sett till det läge fastighetsbranschen nu befinner sig i.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons