GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag tar mig för pannan och undrar vilken värld motionärerna lever i”

I en motion till kommunfullmäktige i Nybro föreslår liberalerna Ola Håkansson och Jonathan Lilja att Nybro Bostadsbolag ska få uppdraget att ta initiativ till att ombilda 50 procent av bolagets hyreslägenheter i Kungshall till bostadsrätter.
Insändare • Publicerad 19 september 2021 • Uppdaterad 19 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De föreslår dessutom bland annat att utreda att eventuellt riva hus med hyresrätter och, som jag förstår det, därefter bygga nya hus i form av bostadsrätter.

De vill också prioritera upp vissa delar av förslaget till Fördjupad Översiktsplan, vilken inte ens är beslutad ännu.

Jag tar mig för pannan och undrar vilken värld motionärerna lever i.

Ska det bildas en eller flera bostadsrättsföreningar i Kungshall så innebär det att hyresgästerna sägs upp, och att bostadsrättsföreningen köper fastigheterna. En försäljning av fast egendom i denna omfattning är en fråga för kommunfullmäktige och inte enbart för NBAB. Senast frågan om att sälja hyresfastigheter i Nybro var på tapeten så var det inte Liberalerna som gick i första ledet.

Jag har i princip inget emot bostadsrätter, och det står varje byggare fritt att uppföra sådana. Några är eventuellt planerade i Nybro just nu, men inte i Kungshall. Jag anser att en fråga om bostadsrätter ska kommuniceras redan vid uppförandet av fastigheten, alternativt tas initiativet av de hyresgäster som bor i de aktuella fastigheterna. Detta är en sådan fråga som definitivt bör drivas nedifrån och uppåt, och inte omvänt. Det kan bli problematiskt om man ska bilda en bostadsrättsförening och ingen vill sitta i styrelsen för att man är motståndare till driftformen.

Det skulle bli intressant att höra och se när herrar Lilja och Håkansson försöker övertyga Kungshalls invånare om fördelen med att helt plötsligt bli uppsagd från sin lägenhet, och sedan bli erbjuden att köpa den för pengar som kanske inte finns, och därefter fortfarande betala en hyra varje månad, kanske i samma storleksordning som tidigare. De senaste bostadsrätterna som byggdes i Nybro betingade en insats på cirka två miljoner kronor.

Övriga förslag i motionen är verkligen att slå in öppna dörrar eftersom Nybro Bostads AB redan i dag vid planeringen av nya bostäder alltid tittar på möjligheterna att bygga marklägenheter eller så kallade parhus i befintliga bostadsbestånd för att motverka bostadssegregation. Det senaste exemplet är parhusen i Örsjö som byggs i ett villakvarter.

Börje Slättman (S)

Vice ordf. i NBAB

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.