GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jag säger ja till den planerade vindkraftsetableringen

Jag är en av de mycket få som bor i närheten av den planerade vindkraftsparken ovanför Böle Rockneby. Jag tycker inte alls att "proportioner och avstånd är orimliga".
Insändare • Publicerad 21 juli 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En annan sida av det här är att jag tycker att vindkraftverk är vackra.”, skriver Annacarin Henriks.
”En annan sida av det här är att jag tycker att vindkraftverk är vackra.”, skriver Annacarin Henriks.
Foto: Johansen, Erik

Om man besöker till exempel vindkraftsparken strax norr om oss uppe längs AK-vägen så kan man stå alldeles under ett vindkraftverk och det är inte alls störande vad gäller ljud. Jag passerar där då och då och nu har jag den senaste tiden kört upp till det närmaste verket bara för att uppdatera mig om ljudet.

När det blåser full storm här uppe så låter det som om ett expresståg kommer mot en i skogen och då har vi inga vindkraftverk. Vind låter! Det låter inte mer med vingar.

Det kvittar vad man ska bygga för samhällsnyttiga saker, vindkraftverk, bostäder till dem med speciella behov, fängelser eller annat. "Klart att vi ska bygga det! Det behövs! Men inte HÄR! Inte där JAG bor!" Allt ska alltid byggas någon annanstans. Jag är en av de fyra fastigheter som direkt berörs av denna vindkraftspark. Hur många medlemmar har ni i Föreningen mot vindkraftutbyggnad i närområdet Läckeby-Rockneby-Bäckebo?

Jag har svårt att förstå hur någon som bor över en mil härifrån kan räknas som sakägare och att villapriserna i Rockneby och Läckeby skulle påverkas är helt orimligt. Inte sjutton sjönk priserna i Rockneby när snurrorna byggdes i Nöbble och norr om Böle.

Angående påståendet att man "kommer att avverka en ansenlig mängd skog och förändra ett känsligt skogslandskap för att anlägga vägar och fundament av industriella dimensioner" så undrar jag när ni var i det här området senast.

På grund av granbarkborren så har det avverkats i deprimerande fart. Knappt någonting av det som fällts har varit planerad avverkning utan allt är "borrevirke". Kalhyggena breder ut sig över stora arealer och vägar finns det gott om redan nu. Det är också ett argument för att bygga just här.

Vägarna kommer däremot att behöva förstärkas och det kan behövas när alla stadsbor tar bilen ut hit för att plocka bär och svamp. En del tror dessutom att svampen hoppar in genom bilrutan av sig självt. De kör längs med skogsvägarna och hänger ut genom fönsterna på bilen för att leta efter de gula läckerheterna. Väldigt miljövänligt. Rådfråga gärna Greenpeace om detta.

Angående de "industriella dimensionerna" så måste det gälla småskalig industri, för jag skulle få plats med ett verk på min tomt. Nu får jag tyvärr inte låta dem bygga här trots att jag skulle vilja, just för att de inte bygger närmare hus än 1 km. 1 km är långt! Jag har 1600 meter till min brevlåda så jag vet. Jag har erbjudit Stena Renewable att flytta så många verk det går närmare mig, så påverkas andra mindre.

En annan sida av det här är att jag tycker att vindkraftverk är vackra. Ja just vackra. Som stora majestätiska vita svanar som jobbar åt oss människor. Vi vill att allt mer ska drivas med el, bilar, cyklar osv, men de som vill det hör dessvärre ofta till dem som inte vill bygga vare sig kärnkraftverk eller vinddito.

Alla vill ha el, men Erk du, Maja du, vart ska vi ta´t?

Och en sista sak. Man behöver inte vara osams för att man är oense.

Ha en bra sommar allihop!

Annacarin Henriks i Västrahult som ligger mitt i det som var Ebbegärde Kronopark

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer