unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jag hoppas att Djurängsskogen aldrig blir en välansad park

Det var säkert nödvändigt att rensa upp i dammen i Djurängsskogen.
”Vissa delar av skogen har täta ogenomträngliga snår till glädje för bland annat småfåglar”, skriver insändarskribenten om Djurängsskogen.
”Vissa delar av skogen har täta ogenomträngliga snår till glädje för bland annat småfåglar”, skriver insändarskribenten om Djurängsskogen.
Foto: Fredrik Svensson
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förhoppningsvis kan detta medföra att det rika fågellivet som brukar finnas där kan återkomma till glädje för både änder och sothönor och besökare som brukar mata fåglarna. Våren och sommaren som gick var det i princip helt fågeltomt i dammen.

Däremot tycker jag inte att det finns röjningsbehov i skogen. Jag går där ofta och en del av tjusningen är just att det är vilt och naturligt med till exempel fantastiska nerfallna eller nersågade stora träd som ligger som stora statyer och påminner om Djurängens gamla mångåriga historia. Gamla vissna grenar på träden liknar med lite fantasi drakar, ormar eller varför inte dinosaurier. Vissa delar av skogen har täta ogenomträngliga snår till glädje för bland annat småfåglar. Under våren kunde en rådjursfamilj ses spatsera omkring i en ”vild” del av området. Även insekter och andra småkryp torde trivas i det vissna och vilda och bidra till balansen i naturen

För den som önskar och/eller behöver finns grönytor inom området och bra med stigar och vägar som möjliggör promenader med rollator. Givetvis måste tillsyn göras av vissna träd eller grenar som skulle kunna orsaka skador eller begränsar framkomligheten på vägarna. Men i övrigt tillför just variationen mellan det lättillgängliga och svårtillgängliga känslan av att gå i en ”riktig” skog. En lyx så nära bebyggelse! Jag hoppas att Djurängsskogen aldrig blir en välansad park.

Vad som däremot inte ska finnas i Djurängsskogen är katter i bur. Men vid min tur i skogen igår fann jag vid dammens sydvästra del i ett buskage en kattbur! Ur en lucka i buren for en svartaktig katt. Någon kattmat syntes inte till förutom alla småfåglar som höll till i buskaget. Fågelfrön var utlagda i ansenlig mängd till får man förmoda fåglarna. Kanske en fråga för Miljökontoret dels med tanke på kattens belägenhet (varför sätter man sin katt i en bur mitt i skogen?) men också den skada en hungrig katt kan orsaka i naturen.

Bevara Djurängsskogen vild

LÄS MER: Fler publiceringar om Djurängsskogen: