Annons
Insändare

Inte rätt att ställa ”svaga” grupper mot varandra

Hösten 2015 blev det legalt i Sverige att ställa så kallade svaga grupper mot varandra.
Insändare • Publicerad 15 september 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten ställer sig frågande till Magdalena Anderssons (S) riktningsförändring 2015.
Insändarskribenten ställer sig frågande till Magdalena Anderssons (S) riktningsförändring 2015.Foto: Claudio Bresciani/TT

I intervjuer med flera medier meddelade då finansminister Magdalena Andersson (S) att de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet skulle bekostas genom besparingar inom bland annat sjukförsäkringen och den personliga assistansen.

Det har gått fem år och besparingar har gjorts på välfärdssystemet. Att flyktingpolitiken blev humanare, har jag svårt att tro. Det är bara att höja blicken.

Annons

I nuläget har många människors som tidigare omfattas av assistans och sjukförsäkring en krossad framtidstro och får börja förlita sig på välgörenhet. I dag ett skyddsnät med stora maskor som många människor faller igenom. Där även domstolarna har bidragit med snävare tolkningar och ej värnat om den enskildes mänskliga rättigheter.

Det som förvånade mig mest var att en högt uppsatt politiker hade mage att ställa ”svaga” grupper mot varandra. I stället för att vi alla skulle bidra med att försaka något i det generella välfärdssystemet för en ”humanare” flyktingpolitik.

De som blev helt förskonade från denna hänsynslösa politik att ställa grupper mot varandra var de som omfattades av föräldraförsäkringen. Socialdemokraterna gick dessutom på val 2018 med att erbjuda föräldrar i Sverige ytterligare en vecka i försäkringen. Då ska vi komma ihåg att Sverige har redan en av västvärldens bästa föräldraförsäkring.

Att ställa så kallade svaga grupper mot varandra leder inte till ett bra debattklimat, tvärtom.

Yvonne Malmgren

före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor

Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons