GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Vi måste skydda alla kvarvarande naturskogar”

En ny våg sveper över världen fredagen den 24 september. Globala klimatmanifestationer hålls på många platser i Sverige, i Europa och ut över världen!
Insändare • Publicerad 23 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Coronakrisen har lugnat ner sig då många människor har fått möjligheten att få gratis vaccin. Men klimatkrisen pågår och hotar vår civilisations överlevnad. I den IPCC-rapport som publicerades i slutet av augusti konstaterar en enad forskarkår att vi med nuvarande utsläppstakt kommer att nå en global uppvärmning med 1,5 grader redan om 15-20 år. Denna sommar har visat oss hur planeten reagerar vid 1,2 graders uppvärmning.

"Naturskogen ger oss överflöd av bär och svamp och fantastiska naturupplevelser”, skriver insändarskribenterna.
"Naturskogen ger oss överflöd av bär och svamp och fantastiska naturupplevelser”, skriver insändarskribenterna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Politikerna säger sig förstå men har ingen krisplan. Partierna tävlar och grälar om vem som är bäst i klimatåtgärdsklassen. Samtidigt fortsätter man världen över att subventionera fossilindustrin och flyget. I Sverige får skogsnäringen fortfarande påstå att kalhyggen är det enda alternativet för ett klimatsmart och lönsamt skogsbruk.

Temat för fredagens globala klimatstrejk är just skogen!

Skogsbolagen stoltserar gärna med att de genom sina trädplantager binder koldioxid. Vad de inte berättar är att de i årtionden kalhuggit naturskog och gör så än idag. Kalhyggen ger stort markläckage av koldioxid och andra växthusgaser. För naturskogar kan kolet i marken varit lagrat i hundratals år. 
Naturskogen ger oss överflöd av bär och svamp och fantastiska naturupplevelser. Den ger riklig föda och rätt föda till de vilda djuren och till renar. Den ger livsbetingelser för miljontals insekter, växter och mikroorganismer i vår naturs rikaste ekosystem av biologisk mångfald.

I skydd av slagorden ”fossilfritt” och ”bioekonomi” hotar skogsnäringen våra oerhört viktiga kvarvarande naturskogar. Politikerna har gått på näringens myt om skogen som den gröna oljan och i nästa led blir väljarna vilseledda.

Vill vi få den globala uppvärmningen att stanna i linje med Parisavtalet? Vill vi göra vad vi kan för att bevara den biologiska mångfalden? Vill vi respektera samernas lagstadgade rättighet att ha tillgång till ett fungerande renbete? Då måste vi skydda alla kvarvarande naturskogar!

Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste vi inte bara drastiskt minska våra växthusgasutsläpp utan också suga upp växthusgaser som vi redan släppt ut. Detta innebär att markbundet kol i skogs- och jordbruksmark liksom fossilt kol i dess olika former i så hög utsträckning som möjligt måste stanna i marken. Det gäller för Arktis, Kina, Amazonas, Indonesien och även för Sverige!

Vid sidan om skydd av naturskogar kan vi med ett naturnära restaurerande skogsbruk öka skogens kolinlagring i mark och växtlighet och återskapa biologisk mångfald även i produktionsskogar. Skogar som sedan skördas genom plockhuggning.

Vi kräver att Sverige:

• Skyddar alla kvarvarande naturskogar.

• Genomför restaurerande åtgärder i övrig skog för att nå redan beslutade nationella och internationella klimatmål

• Stimulerar produktion av långlivade produkter av skogsråvaran och minskar produktion av kortlivade produkter som engångsartiklar och biobränsle.

• Slutar kalavverkning och övergår till ekosystembaserad kontinuitetsskogsbruk.

Fridays for Future i Kalmar genom Anne Dettmer

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.