Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Vi måste börja våga prata om anhöriga inom socialt arbete”

En anhörig är en person inom familjen, släkten eller vänkretsen som hjälper någon på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning. Detta är ett vanligt begrepp inom vård och omsorg samt socialpsykiatrin.
Insändare • Publicerad 8 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är många som arbetar under trakasserier och psykisk påfrestning från anhöriga utan att få någon hjälp”, skriver insändarskribenten.Foto: Jan Forsman/TT

Det en utomstående kan tänka när man hör ordet anhörig är en person som vill den berörda väl, samt viljan att samarbeta med personalen som arbetar närmast den berörda. I de flesta fall är det så, men vi ska inte glömma de anhöriga som till och med kan bli ett arbetsmiljöproblem. Detta är jag och mina kollegor väl medvetna om och arbetar mer med en anhörig, än den berörda som ska få stödet från oss.

Att ta emot personliga angrepp och obehagliga samtal är acceptabelt, eftersom det är en anhörig. Att arbeta under psykisk stress eftersom den anhöriga bevakar en, är acceptabelt eftersom det är en anhörig. Att vid vissa händelser vara mer orolig för hur den anhöriga kommer reagera mot personalen än att faktiskt bry sig hur den berörda mår, är acceptabelt eftersom det är en anhörig.

Annons

Att personal motvilligt utför sina arbetsuppgifter och har en klump i magen, det är vanligt. Klumpen i magen växer och man börjar undra vem man arbetar för egentligen. Den berörda som ska få stödet, eller att få den anhöriga nöjd? Samtidigt vittnar man till hur den anhöriga påverkar den berörda negativt, men det är acceptabelt eftersom det är just en anhörig som ska vilja väl och alltid kommer vara i personens liv.

Detta är ett vanligt arbetsmiljöproblem inom vård och omsorg samt socialt arbete, som ingen pratar öppet om. Det är många som arbetar under trakasserier och psykisk påfrestning från anhöriga utan att få någon hjälp. Detta eftersom den berörda ha rätt till att ha anhöriga involverade i deras vård och omsorg, samt att man aldrig kan neka en anhörig besöka den berörda.

Personal

Annons
Annons
Annons
Annons