GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Vi måste använda våra saker längre”

På fredagen var det black friday som på senare år har övergått till black week. Och sedan börjar julhandeln.....
Insändare • Publicerad 26 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En lösning är att företag slutar att producera slit- och slängprodukter och att använda ohållbara material.”, skriver insändarskribenten.
"En lösning är att företag slutar att producera slit- och slängprodukter och att använda ohållbara material.”, skriver insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men vi konsumerar prylar, möbler och kläder på ohållbara nivåer. Vi svenskar lever som om vi har drygt fyra jordklot. Det betyder att vi redan i april gjorde slut på vår del av årets resurser. Resten av året finns det egentligen inga resurser kvar till oss. Således tar vi av de generationer som kommer efter oss.

Vi måste använda våra saker längre! Vi måste sluta slänga fungerande prylar! Det är ett stort slöseri med resurser. Det är hög tid att ställa om till ett cirkulärt samhälle, där vi återanvänder mer.

Välj andra hand (second hand) i första hand!

Bomullsodlingen och klädindustrin slukar gigantiska mängder vatten, kemikalier och energi. För att producera bomull och tyg till ett par vanliga jeans går det åt cirka 6000 liter vatten.

86 kilo avfall skapas för att ta fram materialet till en mobiltelefon. Använd din mobil länge. Lämna din gamla för återvinning.

Miljön och människor i tillverkningsländer får betala dyrt för att vi vill köpa billigt.

Mellan 2009 och 2019 ökade vår konsumtion av möbler och hushållsartiklar med 47 procent. Samtidigt som andrahandsmarknaden för möbler och heminredning ökar domineras branschen fortfarande av affärsmodeller som bygger på att vi köper nytt. Hemmet har blivit en allt större del i vårt identitetsbyggande och genom sociala medier, tidskrifter, TV-program och annonsering matas vi med budskap och kampanjer som uppmanar till att "inreda efter säsong" eller att förnya och uppgradera enligt de senaste trenderna. Men stilar och trender som snabbt blir omoderna är inte bra miljön och klimatet.

Med ett cirkulärt tankesätt satsas det på att maximera värdet av naturresurser och att producera möbler med lång livslängd som uppmuntrar till återbruk och renovering.

En lösning är att företag slutar att producera slit- och slängprodukter och att använda ohållbara material.

Tim Jackson ekologisk ekonom har sagt: "Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har, på saker vi inte behöver, för att göra intryck, som inte är bestående på människor som vi inte bryr oss om".

Några tips inför julhandeln är att ge upplevelser, välgörenhet, hemmagjort, ekologiska delikatesser. Om du ändå vill ge bort en pryl, våga välja en begagnad present. Kika efter miljömärkta presenter. Men det viktigaste - gemenskap.

Lena Arvidsson, Emådalens Naturskyddsförening

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.