GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad händer egentligen i kommunpolitiken i Nybro?

Som kommuninnevånare har jag med viss oro följt turerna kring kommunpolitiken i Nybro sedan valet i höstas och ställt mig några frågor ur ett medborgarperspektiv.
Insändare • Publicerad 18 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är fundersam till vägvalen i Nybro kommun.
Insändarskribenten är fundersam till vägvalen i Nybro kommun.Foto: Pia Olofsson

• Är det som sker i medborgarnas bästa intresse?

• Får jag verkligen mesta möjliga värde för mina skattepengar?

Anledningen till att jag ställt mig ovan frågor grundar sig bland annat i följande händelser.

Inrättande av en ny kommunalrådstjänst

Är kostnaden för ytterligare en kommunalrådstjänst verkligen befogad? Framför allt utan att det tydligt kunnat läggas fram argument såsom exempelvis ökad arbetsbelastning eller fler arbetsuppgifter för kommunalrådsrollen?

Med tillgängliga fakta är det så klart många som sannolikt ser tillsättandet av ett ytterligare kommunalråd som en ren belöning i utbyte mot politiskt stöd.

Hur majoriteten valt att påverka sammansättningen av oppositionen

Om man letar efter en definition av ”politisk opposition” i olika källor så verkar den mest gängse uppfattningen vara.

”Oppositionens roll i en demokrati är att granska och kritisera samt att formulera, och erbjuda medborgarna, politiska alternativ. En legitim opposition är en grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati.”

Efter vad som framkommit så har majoriteten (V,S och C) kategoriskt brutit mot decennier av praxis för att istället aktivt påverka hur oppositionen formerar sig genom att under hösten aktivt rösta i val som avgör oppositionens poster.

Man kan tolka ovan som om V,S och C kommit överens om att hålla erfarna, rutinerade och erkänt duktiga politiker så långt borta som möjligt från insyn och möjlighet att påverka. Lite cyniskt kan man då dra nästa slutsats att man själv ökar sin makt och möjlighet att påverka i motsvarande grad på bekostnad av att ha en kompetent och erfaren opposition.

Förändring av den politiska organisationen

Under våren 2022 beslutades gemensamt om en ny politisk organisation. Efter valet 2022 rev majoriteten upp denna organisation och beslutade att dela upp vice ordföranderollen i de tyngsta nämnderna i två delar, en första vice och en andra vice ordförande och dessutom tillföll både ordförandeposten samt alla första vice ordförandeposter majoriteten.

Även här är det svårt att inte tolka majoritetens agerande som att man till varje pris vill maximera den egna makten på bekostnad av oppositionens insyn och möjlighet till påverkan.

Som ytterligare evidens på osund maktfullkomlighet måste i sammanhanget även det brutna vallöftet kring att isolera SD lyftas.

Strävan att i stället isolera tidigare nämnda politiker och partier har uppenbart ett större värde vilket leder till att man släpper in SD i politikens finrum, tvärtemot vallöftet. De befarade konsekvenserna av detta brutna vallöfte är i sammanhanget helt uppenbart underordnat drivkraften att maximera den egna makten.

Jag gissar att man från majoriteten (V,S och C) har uppfattningen att man ”inte gjort något fel” och det är så klart ur ett rent regelverksperspektiv helt riktigt. Men jag kan inte låta bli att återkomma till en av mina två ursprungliga frågor som någonstans är de viktigaste. Har man verkligen kommuninnevånarnas bästa som högsta prioritet? 

Är strävan efter att minimera etablerade partiers och politikers möjlighet att bedriva en konstruktiv opposition i kommunens bästa intresse? Är det kanske så att det tuffare och mer polariserade samhällsklimatet är på väg in i Nybros kommunpolitik och hur kommer det i så fall att påverka kommunens utveckling på sikt?

Oroad Nybrobo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.