Vad händer egentligen i kommunpolitiken i Nybro?
• Är det som sker i medborgarnas bästa intresse?
• Får jag verkligen mesta möjliga värde för mina skattepengar?
Anledningen till att jag ställt mig ovan frågor grundar sig bland annat i följande händelser.
Inrättande av en ny kommunalrådstjänst
Är kostnaden för ytterligare en kommunalrådstjänst verkligen befogad? Framför allt utan att det tydligt kunnat läggas fram argument såsom exempelvis ökad arbetsbelastning eller fler arbetsuppgifter för kommunalrådsrollen?
Med tillgängliga fakta är det så klart många som sannolikt ser tillsättandet av ett ytterligare kommunalråd som en ren belöning i utbyte mot politiskt stöd.
Hur majoriteten valt att påverka sammansättningen av oppositionen
Om man letar efter en definition av ”politisk opposition” i olika källor så verkar den mest gängse uppfattningen vara.
”Oppositionens roll i en demokrati är att granska och kritisera samt att formulera, och erbjuda medborgarna, politiska alternativ. En legitim opposition är en grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati.”
Efter vad som framkommit så har majoriteten (V,S och C) kategoriskt brutit mot decennier av praxis för att istället aktivt påverka hur oppositionen formerar sig genom att under hösten aktivt rösta i val som avgör oppositionens poster.
Man kan tolka ovan som om V,S och C kommit överens om att hålla erfarna, rutinerade och erkänt duktiga politiker så långt borta som möjligt från insyn och möjlighet att påverka. Lite cyniskt kan man då dra nästa slutsats att man själv ökar sin makt och möjlighet att påverka i motsvarande grad på bekostnad av att ha en kompetent och erfaren opposition.
Förändring av den politiska organisationen
Under våren 2022 beslutades gemensamt om en ny politisk organisation. Efter valet 2022 rev majoriteten upp denna organisation och beslutade att dela upp vice ordföranderollen i de tyngsta nämnderna i två delar, en första vice och en andra vice ordförande och dessutom tillföll både ordförandeposten samt alla första vice ordförandeposter majoriteten.
Även här är det svårt att inte tolka majoritetens agerande som att man till varje pris vill maximera den egna makten på bekostnad av oppositionens insyn och möjlighet till påverkan.
Som ytterligare evidens på osund maktfullkomlighet måste i sammanhanget även det brutna vallöftet kring att isolera SD lyftas.
Strävan att i stället isolera tidigare nämnda politiker och partier har uppenbart ett större värde vilket leder till att man släpper in SD i politikens finrum, tvärtemot vallöftet. De befarade konsekvenserna av detta brutna vallöfte är i sammanhanget helt uppenbart underordnat drivkraften att maximera den egna makten.
Jag gissar att man från majoriteten (V,S och C) har uppfattningen att man ”inte gjort något fel” och det är så klart ur ett rent regelverksperspektiv helt riktigt. Men jag kan inte låta bli att återkomma till en av mina två ursprungliga frågor som någonstans är de viktigaste. Har man verkligen kommuninnevånarnas bästa som högsta prioritet? Är strävan efter att minimera etablerade partiers och politikers möjlighet att bedriva en konstruktiv opposition i kommunens bästa intresse? Är det kanske så att det tuffare och mer polariserade samhällsklimatet är på väg in i Nybros kommunpolitik och hur kommer det i så fall att påverka kommunens utveckling på sikt?
Oroad Nybrobo
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.