Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Tacka nej till påtryckningsmedel”

På tisdag 22 augusti sammanträder kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun. På agendan ligger diskussion och beslut om remissvar 1 på Regeringens utredning Värdet av vinden - Kompensation, incitament och planering för hållbar fortsatt utbyggnad av vindkraften (SOU 2023:18).
Insändare • Publicerad 18 augusti 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

“Mörbylånga kommun är positiva till betänkandets förslag att en kommun ska kunna villkora ett ja till vindkraft med att en andel av intäkterna går till lokalsamhället.”

Att kommunen överhuvudtaget öppnar upp för att lätta på det kommunala vetot om potten pengar bara blir stor nog är anmärkningsvärt. Att dagtinga med beslut som för lång tid framöver påverkar kommunens attraktivitet - såväl för åretruntboende, fritidsboende och turister - ska inte göras lättvindigt. Vi lever i ett världsarv, vars grund är människans lyckade samspel med naturen under flera tusen år.

Annons

Regeringens förslag urholkar det kommunala självstyret. Ett bra projekt står på egna ben - då behövs inga incitament.

Kommunen svarade föredömligt då Marcon försökte stressa fram ett beslut om Utgrunden, 17 verk, 275 meter höga, mitt framför Degerhamn. Först när en komplett ansökan med miljökonskvensbeskrivning kommer kommunen ta ställning till ja eller nej.

På norra Öland har nyligen ansökan om vindkraftverk mellan Byxelkrok och Oskarshamn renderat spaltmeter med opinionstexter, namninsamlingar och allmänt uppror. Kommunerna på båda sidor Kalmarsund ser det självklart att nyttja sitt veto med ett nej.

Har Mörbylånga kommun lyssnat? Oroade fastighetsägare avstår renoveringar och framtidsplaner. Det finns ingen efterfrågan på fastigheter nära vindkraftsindustri. Kommunen är inte remissinstans för utredningen. Om de ska svara borde det vara med ett tydligt nej tack till påtryckningsmedel. Bidrag leder alltför ofta till fel vägval.

Eva Dillner, Grönhögen

Unni Welén, Degerhamn

Sigrún Yngvadóttir, Degerhamn

Björn Nordström, Albrunna

Lars Limseth, Grönhögen

Annons
Annons
Annons
Annons